Брачни пар Бонжиро

Француски брачни пар оживио српско село: 15 година праве вино

  • Извор: РТС
  • 02.09.2024. 14:18

Брачни пар Бонжиро, из француске винске области Бургундије, већ петнаест година обрађују винограде у источној Србији и праве вино у Рогљеву код Неготина. Задовољни су квалитетом вина које углавном извозе у Француску, Јапан и Америку.

Прича о филоксери која је у деветнаестом веку уништила винограде у Француској довела је у Србију у брачни пар Бонжиро. Тада се вино из неготинске крајине извозило у Француску.

- Много добро је овдје, вино је квалитетно и дуго може да се чува, имамо вино од почетка, старо 15 година а то је много важно за нас - наглашава Сирил Бонжиро, из Француске.

Ово је пут којим се кретао нестали Лука из Београда

Ово је пут којим се кретао нестали Лука из Београда

- Много добро је овдје, вино је квалитетно и дуго може да се чува - каже Естел Бонжиро.

- Ми пијемо бијело, црвено, розе вино, шампањ... али из Рогљева - само из Рогљева, то је наше вино и волимо наше вино - додаје Сирил.

Французи, како их у селу зову, сами раде у винограду, у сезони ту су и њихови синови, а имају и помоћ из Србије. Овогодишњу бербу због високих температура већ приводе крају. Чокоте су успјели да заштите шеширима од ластара.

Откривен разлог ноћних мора

Откривен разлог ноћних мора

- Нема сувих бобица. Одлично је има течности унутра, идеално је, мало је берба поранила, али ће вино бити фантастично - истиче Ненад Рајић, директор француске винарије Рогљево.

На обновљени камени подрум пивницу, посебно су поносни. Осим њега рестаурирали су још двије камене куће, јединствене у свету.

- Ради још, још ради да, да. Ово буре је бургундац, имамо франковку - каже Сирил.

Једна од најљепших плажа у Хрватској постаје опасно мјесто

Једна од најљепших плажа у Хрватској постаје опасно мјесто

Најљепши посао послије бербе је припрема шире.Биће око двадесет хиљада литара изузетног вина ове године, кажу наши домаћини Французи, који због овог посла проводе осам мјесеци годишње у каменој кучи у селу Рогљево.

(РТС)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    ' Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.