Брачни пар Бонжиро, из француске винске области Бургундије, већ петнаест година обрађују винограде у источној Србији и праве вино у Рогљеву код Неготина. Задовољни су квалитетом вина које углавном извозе у Француску, Јапан и Америку.
Прича о филоксери која је у деветнаестом веку уништила винограде у Француској довела је у Србију у брачни пар Бонжиро. Тада се вино из неготинске крајине извозило у Француску.
- Много добро је овдје, вино је квалитетно и дуго може да се чува, имамо вино од почетка, старо 15 година а то је много важно за нас - наглашава Сирил Бонжиро, из Француске.
- Много добро је овдје, вино је квалитетно и дуго може да се чува - каже Естел Бонжиро.
- Ми пијемо бијело, црвено, розе вино, шампањ... али из Рогљева - само из Рогљева, то је наше вино и волимо наше вино - додаје Сирил.
Французи, како их у селу зову, сами раде у винограду, у сезони ту су и њихови синови, а имају и помоћ из Србије. Овогодишњу бербу због високих температура већ приводе крају. Чокоте су успјели да заштите шеширима од ластара.
- Нема сувих бобица. Одлично је има течности унутра, идеално је, мало је берба поранила, али ће вино бити фантастично - истиче Ненад Рајић, директор француске винарије Рогљево.
На обновљени камени подрум пивницу, посебно су поносни. Осим њега рестаурирали су још двије камене куће, јединствене у свету.
- Ради још, још ради да, да. Ово буре је бургундац, имамо франковку - каже Сирил.
Најљепши посао послије бербе је припрема шире.Биће око двадесет хиљада литара изузетног вина ове године, кажу наши домаћини Французи, који због овог посла проводе осам мјесеци годишње у каменој кучи у селу Рогљево.
(РТС)