Иако је прољећна вегетациона сезона у виноградима закаснила петнаестак дана, сазријевање гроздова почело је неуобичајено рано.
Виноградари не памте да су поједине сорте већ од половине јула почеле да мијењају боју грозда. То значи да ће и берба раније.
Рана зриоба се ријетко дешавала и ранијих година у појединим виноградима који нису наводњавани, али ова година је изузетак.
"Шарају" и сорте које се беру у октобру. Жилавка je почела да "шара" половином јула.
"Такорећи, грозд почео је да добија шећере, тако да ако остане овако вријеме. Петнаест дана раније ми би жилавку брали иза двадесетог септембра, а ако овако настави, од првог до петог септембра", рекао је Ранко Петијевић из винограда у Требињу.
Температуре нису биле екстремне, али је суша била упорна. Агрономи кажу – дешава се, на дјелу је биологија.
"Лоза је доживјела један вид стреса, у недостатку влаге она настоји да заврши вегетацију, то значи, даје је јој сигнал да је ситуација лоша и да што прије донесе плод", каже Бранко Анђелић, инжењер пољопривреде.
У виноградима који нису наводњавани, грозд ће остати ситнији, без очекиваног квалитета, иако ће изгледати као да је сазрио.
Прибојавају се виноградари и града. Никад два добра саставити, кажу, а ако им је нешто ишло на руку, то је чињеница да су им ове године виногради били "поштеђени" биљних болести.