Грожђе помаже у спречавању кардиоваскуларних болести и карцинома, наводе стручњаци.
Наиме, како стручњаци тврде, грожђе чини чуда за здравље кардиоваскуларног система.
Неки састојци којима обилује побољшавају регулацију крвног притиска и смањују упале изазване оксидативним стресом, односно дисбалансом слободних радикала и оксидантата у тијелу, побољшавају циркулацију и штите васкуларни систем.
Испоставило се да природни фенол по имену ресвератрол, а којим грожђе обилује, у великој спречава настанак проблема кардиоваскуларног система. Поред тога, воће које је богато антиоксидантима, као што је то случај с грожђем, превентивно дјелује код одређених врста канцера, показале су бројне студије.
Заправо, улога антиоксиданата јесте да штите ћелијски ДНК, смањују оксидативни стрес (дисбаланс слободних радикала и оксиданата) и ублажавају процесе у тијелу који утичу на раст и развој тумора.
Насупрот увријеженом мишљењу да су калоричне, ове слатке бобице заправо имају низак гликемијски индекс. Једна шоља грожђа има свега 100 калорија.
Захваљујући природном фенолу ресвератролу покрећу се одређени процеси у организму који поспјешују метаболизам, а самим тим и смањење тјелесне тежине.