Bračni par Bonžiro

Francuski bračni par oživio srpsko selo: 15 godina prave vino

  • Izvor: RTS
  • 02.09.2024. 14:18

Bračni par Bonžiro, iz francuske vinske oblasti Burgundije, već petnaest godina obrađuju vinograde u istočnoj Srbiji i prave vino u Rogljevu kod Negotina. Zadovoljni su kvalitetom vina koje uglavnom izvoze u Francusku, Japan i Ameriku.

Priča o filokseri koja je u devetnaestom veku uništila vinograde u Francuskoj dovela je u Srbiju u bračni par Bonžiro. Tada se vino iz negotinske krajine izvozilo u Francusku.

- Mnogo dobro je ovdje, vino je kvalitetno i dugo može da se čuva, imamo vino od početka, staro 15 godina a to je mnogo važno za nas - naglašava Siril Bonžiro, iz Francuske.

Ovo je put kojim se kretao nestali Luka iz Beograda

Ovo je put kojim se kretao nestali Luka iz Beograda

- Mnogo dobro je ovdje, vino je kvalitetno i dugo može da se čuva - kaže Еstel Bonžiro.

- Mi pijemo bijelo, crveno, roze vino, šampanj... ali iz Rogljeva - samo iz Rogljeva, to je naše vino i volimo naše vino - dodaje Siril.

Francuzi, kako ih u selu zovu, sami rade u vinogradu, u sezoni tu su i njihovi sinovi, a imaju i pomoć iz Srbije. Ovogodišnju berbu zbog visokih temperatura već privode kraju. Čokote su uspjeli da zaštite šeširima od lastara.

Otkriven razlog noćnih mora

Otkriven razlog noćnih mora

- Nema suvih bobica. Odlično je ima tečnosti unutra, idealno je, malo je berba poranila, ali će vino biti fantastično - ističe Nenad Rajić, direktor francuske vinarije Rogljevo.

Na obnovljeni kameni podrum pivnicu, posebno su ponosni. Osim njega restaurirali su još dvije kamene kuće, jedinstvene u svetu.

- Radi još, još radi da, da. Ovo bure je burgundac, imamo frankovku - kaže Siril.

Jedna od najljepših plaža u Hrvatskoj postaje opasno mjesto

Jedna od najljepših plaža u Hrvatskoj postaje opasno mjesto

Najljepši posao poslije berbe je priprema šire.Biće oko dvadeset hiljada litara izuzetnog vina ove godine, kažu naši domaćini Francuzi, koji zbog ovog posla provode osam mjeseci godišnje u kamenoj kuči u selu Rogljevo.

(RTS)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    ' Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.