Медији директно подређени Бијелој кући

Скот Ритер: Русофобно новинарство гурнуће свијет у нуклеарни рат

  • 20.08.2024. 20:44

Док америчка влада ради прековремено како би стигматизовала свако новинарство које има везе са Русијом, свијет опасно клизи стазом дефинисаном русофобичном америчком агендом која води ка неизбјежном сукобу и вјероватноћи нуклеарног рата, пише Скот Ритер за "РТ интернешенел".

У тексту у којем се осврнуо на упад ФБИ у његову кућу и претрес банковних докумената и приватне преписке са супругом, Ритер је нагласио да је он "фриленсер" и да РТ нити руска влада на који начин не утичу на избор тема о којима пише нити углова које узима. "Ја сам искључиво одговоран за садржај који производим", навео је Ритер.

"Један од разлога зашто уживам у сарадњи са РТ је глобална разноликост њихове публике. Али такође цијеним релативну чистоћу њихове поруке – у свијету у којем САД и њене послушне слуге у контролисаној западној штампи раде прековремено како би манипулисали публиком да прихвати без икакве сумње амерички наратив, РТ и друге незападне новинске куће пружају алтернативе које су засноване на чињеницама", навео је Ритер.

Амерички експерт: ''Офанзива на Курск је трагична стратешка грешка Кијева''

Амерички експерт: ''Офанзива на Курск је трагична стратешка грешка Кијева''

У марту 2011, тадашња државна секретарка Хилари Клинтон пожалила се да САД "губе информациони рат" од земаља попут Русије међу публиком која говори енглески језик широм свијета.

Истина, када се гледа из угла америчког државног секретара, боли, навео је бивши амерички обавјештајац са богатим искуством са америчким мејнстрим медијима од Си-Ен-Ена, преко Ен-Би-Сија, до "Фокс њуза".

"Видио сам америчке мејнстрим медије изблиза и лично. Када је у питању преношење истине засноване на чињеницама интегритета нема ни у траговима", навео је Ритер.

Ритер упозорава: Америчке ракете у Њемачкој могу довести до трагичних посљедица

Ритер упозорава: Америчке ракете у Њемачкој могу довести до трагичних посљедица

"Новинске организације ових различитих медијских компанија биле су буквално подређене америчкој влади, узимајући своје тезе директно из Бијеле куће, Стејт департмента или Пентагона. Укратко, ове новинске организације нису производиле вијести, већ америчку пропаганду која је била осмишљена да обмане ширу америчку публику о критичним питањима рата и мира", навео је он.

За разлику од њих, ниво новинарског интегритета у РТ је без преседана. Но, упркос томе, покушај да се убједи западна публика – било да се ради о званичницима, новинарима или корисницима – да је РТ одговорна новинска организација која је више посвећена говорењу истине од њихових наводно "слободних" западних медијских колега, буквално је немогућа мисија.

Бјелорусија шаље још војске на границу с Украјином

Бјелорусија шаље још војске на границу с Украјином

Ритер наводи да је степен русофобије која је заразила све нивое друштва на Западу "запањујући" и упозорава на њене посљедице.

"Посљедице овог новинарства зараженог русофобијом су страшне - не само да је незнање садржано у новинарству Запада довело до уништења Украјине, већ, ако се не преокрене, води Колективни запад на пут неизбјежног сукоба са Русијом који ће се вјероватно завршити општим нуклеарним ратом", упозорио је Ритер.

Он се захвалио РТ што му дозвољава да покуша да спријечи тај "трагичан исход" и, чинећи то, "доприноси спасавању свијета од ужаса нуклеарног рата".

"Чак и ако русофобијом заражени умови на Колективном западу то не препознају", закључио је Скот Ритер.

Пратите нас и путем Вибера