Mediji direktno podređeni Bijeloj kući

Skot Riter: Rusofobno novinarstvo gurnuće svijet u nuklearni rat

  • 20.08.2024. 20:44

Dok američka vlada radi prekovremeno kako bi stigmatizovala svako novinarstvo koje ima veze sa Rusijom, svijet opasno klizi stazom definisanom rusofobičnom američkom agendom koja vodi ka neizbježnom sukobu i vjerovatnoći nuklearnog rata, piše Skot Riter za "RT internešenel".

U tekstu u kojem se osvrnuo na upad FBI u njegovu kuću i pretres bankovnih dokumenata i privatne prepiske sa suprugom, Riter je naglasio da je on "frilenser" i da RT niti ruska vlada na koji način ne utiču na izbor tema o kojima piše niti uglova koje uzima. "Ja sam isključivo odgovoran za sadržaj koji proizvodim", naveo je Riter.

"Jedan od razloga zašto uživam u saradnji sa RT je globalna raznolikost njihove publike. Ali takođe cijenim relativnu čistoću njihove poruke – u svijetu u kojem SAD i njene poslušne sluge u kontrolisanoj zapadnoj štampi rade prekovremeno kako bi manipulisali publikom da prihvati bez ikakve sumnje američki narativ, RT i druge nezapadne novinske kuće pružaju alternative koje su zasnovane na činjenicama", naveo je Riter.

Američki ekspert: ''Ofanziva na Kursk je tragična strateška greška Kijeva''

Američki ekspert: ''Ofanziva na Kursk je tragična strateška greška Kijeva''

U martu 2011, tadašnja državna sekretarka Hilari Klinton požalila se da SAD "gube informacioni rat" od zemalja poput Rusije među publikom koja govori engleski jezik širom svijeta.

Istina, kada se gleda iz ugla američkog državnog sekretara, boli, naveo je bivši američki obavještajac sa bogatim iskustvom sa američkim mejnstrim medijima od Si-Еn-Еna, preko Еn-Bi-Sija, do "Foks njuza".

"Vidio sam američke mejnstrim medije izbliza i lično. Kada je u pitanju prenošenje istine zasnovane na činjenicama integriteta nema ni u tragovima", naveo je Riter.

Riter upozorava: Američke rakete u Njemačkoj mogu dovesti do tragičnih posljedica

Riter upozorava: Američke rakete u Njemačkoj mogu dovesti do tragičnih posljedica

"Novinske organizacije ovih različitih medijskih kompanija bile su bukvalno podređene američkoj vladi, uzimajući svoje teze direktno iz Bijele kuće, Stejt departmenta ili Pentagona. Ukratko, ove novinske organizacije nisu proizvodile vijesti, već američku propagandu koja je bila osmišljena da obmane širu američku publiku o kritičnim pitanjima rata i mira", naveo je on.

Za razliku od njih, nivo novinarskog integriteta u RT je bez presedana. No, uprkos tome, pokušaj da se ubjedi zapadna publika – bilo da se radi o zvaničnicima, novinarima ili korisnicima – da je RT odgovorna novinska organizacija koja je više posvećena govorenju istine od njihovih navodno "slobodnih" zapadnih medijskih kolega, bukvalno je nemoguća misija.

Bjelorusija šalje još vojske na granicu s Ukrajinom

Bjelorusija šalje još vojske na granicu s Ukrajinom

Riter navodi da je stepen rusofobije koja je zarazila sve nivoe društva na Zapadu "zapanjujući" i upozorava na njene posljedice.

"Posljedice ovog novinarstva zaraženog rusofobijom su strašne - ne samo da je neznanje sadržano u novinarstvu Zapada dovelo do uništenja Ukrajine, već, ako se ne preokrene, vodi Kolektivni zapad na put neizbježnog sukoba sa Rusijom koji će se vjerovatno završiti opštim nuklearnim ratom", upozorio je Riter.

On se zahvalio RT što mu dozvoljava da pokuša da spriječi taj "tragičan ishod" i, čineći to, "doprinosi spasavanju svijeta od užasa nuklearnog rata".

"Čak i ako rusofobijom zaraženi umovi na Kolektivnom zapadu to ne prepoznaju", zaključio je Skot Riter.

Pratite nas i putem Vibera