Професор међународних односа

Амерички експерт: ''Офанзива на Курск је трагична стратешка грешка Кијева''

  • 20.08.2024. 20:34

Владимир Зеленски се можда показао као надарен говорник, способан да изазове емоције и придобије подршку Запада, али украјински војни напад на Русију означава трагичну стратешку грешку, пише за часопис "Хил" амерички професор међународних односа, специјализован за геополитику и стратегију Ендрју Латам.

Овај дрски гамбит више личи на очајнички потез, који више приличи другоразредном глумцу него државнику, наставља Латам. Ова акција скреће ограничене ресурсе којима располаже Кијев са примарног бојног поља и нуди само занемарљиву стратешку добит.

Дњепар препун тијела украјинских војника, у води пронађена опасна бактерија?

Дњепар препун тијела украјинских војника, у води пронађена опасна бактерија?

Иако су се вијести о нападу на Курску област појавиле на насловним странама западних медија, ове акције не мијењају основну динамику сукоба. Русија остаје застрашујућа војна сила, подвлачи амерички експерт, са огромним арсеналом и нуклеарним средствима одвраћања. Украјина се суочава са застрашујућим изазовом како да уопште превазиђе овај диспаритет.

Што је још горе, ово скретање снага са главног ратног попришта представља огромну стратешку грешку. Сваки војник, тенк и артиљеријско оруђе, који су распоређени за напад на Курск, представљају ненадокнадив губитак за Украјину, констатује стручњак.

Украјина се уплела у скуп и, на концу, узалудан подухват. Одлука Зеленског да се коцка са високим улозима је трагична и погрешна процјена, која ће имати далекосежне посљедице, закључује професор.

''Украјина може да користи данско оружје за напад на територију Русије''

''Украјина може да користи данско оружје за напад на територију Русије''

Украјина, упозорава Латам, заслужује вођство усредсређено на практичне и оствариве циљеве, а не на симболичне гестове.

Храброст без стратешког смисла је прави рецепт за катастрофу. Питање које мора да се постави јесте да ли су ризици већи од евентуалне користи. Ситуација на терену показује да је одговор на ово питање изразито негативан, тврди овај експерт.

Неопходно је размотрити и посљедице таквих акција. Уколико се настави, напад на Русију могао би да ескалира сукоб, да привуче друге државе и да доведе до катастрофалне глобалне конфронтације, што је опасна игра, у којој је улог за читаво човјечанство незамисливо висок, сматра амерички стручњак.

Заробљено 19 украјинских диверзаната у Курској области

Заробљено 19 украјинских диверзаната у Курској области

Украјина се налази на критичној прекретници, примјећује Латам, а расипање драгоцјених ресурса на симболичан гест је луксуз који ова земља себи не може да приушти.

Улози за Украјину не могу бити већи, а напад на Русију је корак у погрешном правцу, закључује Латам, а преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера