"Русија ће одговорити"

Ритер упозорава: Америчке ракете у Њемачкој могу довести до трагичних посљедица

  • 21.07.2024. 08:04

Распоређивање америчких ракета дугог домета на њемачкој територији могло би да изазове ескалацију ситуације, изјавио је бивши амерички обавјештајац и бивши официр америчке морнарице Скот Ритер у интервјуу за Спутњик.

„То је изузетно дестабилизујући развој догађаја и Русија је саопштила да ће одговорити. Конкретне узвратне мјере Русије нису познате, али та земља је обуставила развој или престала да распоређује системе средњег домета РС-26 још 2017. године. Постоје мишљења да би Русија могла да врати тај систем у употребу и да га распореди у кратком року“, рекао је Ритер.

Како је додао, одлука о распоређивању америчких ракета класе „земља-ваздух“, „земља-земља“, крстарећих и хиперсоничних ракета у Њемачкој је неодговорна ескалација. Ритер упозорава да одлука Берлина може да доведе до веома трагичних догађаја.

САД ће распоредити хиперсонично оружје у Њемачкој

САД ће распоредити хиперсонично оружје у Њемачкој

„Једна грешка, једна погрешна процјена могу да доведу до тога да те ракете буду у бијесу испаљене, што би довело до могуће размјене нуклеарног оружја између САД и Русије“, закључио је бивши обавјештајац.

Раније је Берлин саопштио да намјерава да заједно са Вашингтоном почне да распоређује нове америчке ракете на њемачкој територији које имају калибар да досегну руску територију. Предсједник Савјета Федерације Валентина Матвијенко у интервјуу телевизији "Русија 24" упозорила је да Њемачка нема право да распоређује америчке ракете дугог домета на својој територији - то је забиљежено у послијератној документацији.

Црне прогнозе за Украјину: Ако Руси уђу у овај град, то је крај?

Црне прогнозе за Украјину: Ако Руси уђу у овај град, то је крај?

Шеф делегације Русије на преговорима о питањима војне безбједности и контроле над наоружањем у Бечу, Константин Гаврилов прокоментарисао је за Спутњик да је одлука о размјештању америчких ракета дугог домета на територији Њемачке од 2026. године  груба погрешна процјена обје земље.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

    '''Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина