Офанзива

На Покровск креће 40.000 руских војника, пад града отвориће пут ка Дњепру и Запорожју - ДОНБАС НА ДЛАНУ!

  • Извор: Агенције
  • 05.09.2024. 15:35

Руске снаге су само неколико километара од Покровска, витално важног украјинског града.

Како се напомиње, град Покровск, стратешки важан украјински је логистички пункт у Доњецкој области са 59.000 становника у самом граду и околним мјестима, док је прије почетка сукоба у њему живјело 60.000 људи.

Убијени нападач у Минхену поријеклом из БиХ?

Убијени нападач у Минхену поријеклом из БиХ?

То је кључно логистичко чвориште за украјинске снаге. За Русе, освајање овог мјеста би отворило пут ка великим градовима Дњепар и Запорожје, прекинуло украјинске линије снабдијевања и значило војну доминацију руских снага у Доњецку.

Колико је Кремљ одлучан да освоји Покровск говори и чињеница да Москва, послије изненадног украјинског упада у руску област Курск, није преусмјерила своја појачања у тај регион са фронта код Покровска, већ је тамо наставила интензивно и све снажнија и бржа офанзива.

У граду већ неко вријеме траје евакуација. Око 40.000 руских војника креће ка граду, пише британски Тајмс.

Шта би значио пад града?

Упозорава се да би пад града имао би посљедице дуж цијеле линије фронта за Украјину.

Покровск се налази на виталној раскрсници жељезничких линија и путева, логистичком чворишту из којег се украјинске снаге снабдијевају преко цијеле линије фронта, од Вухледара на југу до границе са Харковским и Доњецким областима.

Губитак града би имао посљедице на цијелој линији фронта јер би отворио пут руским снагама да заузму читав регион Доњецка, што је један од важних циљева Кремља.

Руси тврде да су Украјинци направили највећу тактичку грешку од почетка СВО

Руси тврде да су Украјинци направили највећу тактичку грешку од почетка СВО

Кључно руско напредовање у правцу Покровског одиграло се послије битке за Авдијевку, која се налази око 40 километара источно, која је завршена повлачењем украјинских снага у фебруару. Украјински пораз се догодио када је понестало муниције, што је директна последица кашњења војне помоћи из Вашингтона.

Али сада се може поставити – а многи постављају – питање зашто је ова помоћ, када је коначно стигла, коришћена за инвазију на Курск, а не за спасавање Покровска.

Пратите нас и путем Вибера