Ofanziva

Na Pokrovsk kreće 40.000 ruskih vojnika, pad grada otvoriće put ka Dnjepru i Zaporožju - DONBAS NA DLANU!

  • Izvor: Agencije
  • 05.09.2024. 15:35

Ruske snage su samo nekoliko kilometara od Pokrovska, vitalno važnog ukrajinskog grada.

Kako se napominje, grad Pokrovsk, strateški važan ukrajinski je logistički punkt u Donjeckoj oblasti sa 59.000 stanovnika u samom gradu i okolnim mjestima, dok je prije početka sukoba u njemu živjelo 60.000 ljudi.

Ubijeni napadač u Minhenu porijeklom iz BiH?

Ubijeni napadač u Minhenu porijeklom iz BiH?

To je ključno logističko čvorište za ukrajinske snage. Za Ruse, osvajanje ovog mjesta bi otvorilo put ka velikim gradovima Dnjepar i Zaporožje, prekinulo ukrajinske linije snabdijevanja i značilo vojnu dominaciju ruskih snaga u Donjecku.

Koliko je Kremlj odlučan da osvoji Pokrovsk govori i činjenica da Moskva, poslije iznenadnog ukrajinskog upada u rusku oblast Kursk, nije preusmjerila svoja pojačanja u taj region sa fronta kod Pokrovska, već je tamo nastavila intenzivno i sve snažnija i brža ofanziva.

U gradu već neko vrijeme traje evakuacija. Oko 40.000 ruskih vojnika kreće ka gradu, piše britanski Tajms.

Šta bi značio pad grada?

Upozorava se da bi pad grada imao bi posljedice duž cijele linije fronta za Ukrajinu.

Pokrovsk se nalazi na vitalnoj raskrsnici željezničkih linija i puteva, logističkom čvorištu iz kojeg se ukrajinske snage snabdijevaju preko cijele linije fronta, od Vuhledara na jugu do granice sa Harkovskim i Donjeckim oblastima.

Gubitak grada bi imao posljedice na cijeloj liniji fronta jer bi otvorio put ruskim snagama da zauzmu čitav region Donjecka, što je jedan od važnih ciljeva Kremlja.

Rusi tvrde da su Ukrajinci napravili najveću taktičku grešku od početka SVO

Rusi tvrde da su Ukrajinci napravili najveću taktičku grešku od početka SVO

Ključno rusko napredovanje u pravcu Pokrovskog odigralo se poslije bitke za Avdijevku, koja se nalazi oko 40 kilometara istočno, koja je završena povlačenjem ukrajinskih snaga u februaru. Ukrajinski poraz se dogodio kada je ponestalo municije, što je direktna posledica kašnjenja vojne pomoći iz Vašingtona.

Ali sada se može postaviti – a mnogi postavljaju – pitanje zašto je ova pomoć, kada je konačno stigla, korišćena za invaziju na Kursk, a ne za spasavanje Pokrovska.

Pratite nas i putem Vibera