Са доласком змских мјесеци повећан је и број вирусних патогена. Активност грипа обично почиње да убрзава током јесени, према Центрима за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).
Јасно је да је сада вријеме да почнете да градите своју одбрану организма. Здрав имуни систем зависи од много тога, укључујући квалитетан сан, хигијену, управљање стресом, али и добро избалансирану исхрану. До 80% имуних ћелија тијела налази се у цријевима, а стручњаци све више схватају да оно што једете утиче на јединствену мјешавину пријатељских бактерија у гастроинтестиналном тракту познатом као микробиом, што утиче на укупни имунитет.
Па, које би то намирнице требало да додамо на лицу?
Бијели лук
Лук има антиинфламаторна својства која јачају имунитет и раде на регулацији одређених хемикалија у имунолошком систему одговорних за борбу против вируса и бактерија, а такође циља на инфламаторне ћелије.
Ако желите дејство лука, али без залогаја сировог бијелог лука уколико га не волите, исјецкајте га и оставите да одстоји 10-15 минута прије кувања.
Ђумбир
Као и бијели лук, и овај коријен има антивирусна и антибактеријска својства и може бити посебно добар у отклањању или смиривању упале грла. Ђумбир садржи гингероле, једињења која делују као противупално.
Сјеме сунцокрета
Моцћан је извор витамина Е и неколико минерала повезаних са имунитетом. Недостатак адекватног витамина Е повезан је са смањеном активношћу бијелих крвних зрнаца, које нормално спречавају ширење инвазивних вируса. Сјеме сунцокрета такође садржи магнезијум, а умањивање тог минерала повезано је са смањеном активношћу имуних ћелија, повећаним оксидативним стресом и појачаном упалом, пише Хуфф Пост.
Лосос или друга риба
Већина људи се бори да добије довољно витамина Д, посебно у хладнијим мјесецима. Зими се у кожи ствара мало витамина Д јер је угао сунца сувише низак. Истраживачи са Харварда открили су да је код људи са ниским нивоом ове хранљиве материје око 40% већа вјероватноћа да су имали недавну респираторну инфекцију у поређењу са особама које су имале доста витамина Д. То може бити зато што витамин Д покреће производњу антимикробних једињења која могу помоћи у неутрализацији активност инфективних агенаса, укључујући вирус грипа. Лосос је један од најбољих извора ове хранљиве материје.