Нагле температурне осцилације и промјене годишњих доба које са собом носе промјенљиво вријеме могу се негативно одразити на наш имунитет. Уз све то, у тијелу се временом накупљају и токсини. Јачањем имунитета треба се позабавити на вријеме.
Лијекови из природе су одлично рјешење, а међу њима посебно се издваја ђумбир. Он обилује корисним материјама, посебно антиоксидансима који побољшавају функцију јетре и сјајни су за детоксикацију организма. Благодети конзумације ђумбира су бројне - побољшава процес пробаве. смањује надутост и упалне процесе у организму. Посебно се савјетује пушачима и бившим пушачима јер ефикасно може уклонити отрове из плућа. Осим што може да се користи као зачин, можете од њега направити чај.
Ако у чај од ђумбира убаците куркуму и лимун добићете идеалан напитак који побољшава здравље цијелог организма.
Састојци:
- исјецкан ђумбир
- 1/2 кашичице куркуме у праху
- лимун
- мед, по жељи
Припрема:
У литар кључале воде додајте исјецкан ђумбир и кувајте пет минута. Потом додајте 1/2 кашичице куркуме у праху и кувајте још неколико минута. Оставите да одстоји, па проциједите и убаците мало исцијеђеног сока од лимуна. Додајте мед по жељи.
Са конзумацијом ђумбира не треба претјеривати јер превише конзумације може изазвати иритацију уста и грла. Ако имате одређених здравствених проблема или алергија најбоље би било да се посавјетујете са својим љекаром.