Мали

Вагнеровци упали у засједу, десетине убијених

  • Извор: Б92
  • 28.07.2024. 14:58

Десетине руских плаћеника, припадника Вагнерове групе, убијено је у Малију, потврдили су званични извори.

Туарези су направили засједу за Вагнеровце, побуњеници који су прогласили независну државу у том делу Малија и боре се против власти, која је ангажовала Вагнерову групу.

Окршај се догодио у селу близу границе са Алжиром, а према неким изворима блиским породици Вагнер, цијели конвој са руским плаћеницима и припадницима владиних снага пао је у замак.

Кустурић: Убијеђен сам да би ангажовањем хеликоптера из Србије, до сада угасили пожар код Бугојна и Мостара

Кустурић: Убијеђен сам да би ангажовањем хеликоптера из Србије, до сада угасили пожар код Бугојна и Мостара

Међу убијенима је и Антон Јелизаров звани Лотос, који је такође командовао нападима на Бахмут 2023. године. Лотос је на гласу као највиши војни командант цијеле Вагнерове групе. Послије смрти њиховог вође Јевгенија Пригожина, Јелизаров је требало да стане на чело свих Вагнера, али се од тога одустало, па је формално остао Вагнеров други човјек.

Неки руски ратни блогери на Телеграм каналима повезаним са руским обавјештајним службама тврде да је погинуло двадесетак Вагнеријанаца. Међутим, у неким другим групама на Телеграму човјек који тврди да је био командант јединице тврди да је мртвих било знатно више.

"Тренутно је, према мојим информацијама, убијено између 80 и 200 људи. Више од 15 њих је заробљено. То су руски другови, војници који заступају руске интересе“, написала је особа која се објављује под надимком Русич.

Према неким другим процјенама, заробљено је између 17 и 50 бораца.

Један од убијених је Никита Феђанин, модератор Телеграм канала Сива зона, гдје се објављују вијести у вези са Вагнеровом групом. На друштвеним мрежама има много снимака, а један од њих приказује тијело Феђанина.

Ко у Америци Конаковићу даје информације о санкцијама Српској?

Ко у Америци Конаковићу даје информације о санкцијама Српској?

На осталим снимцима виде се тијела мртвих војника међу оклопним возилима која су била дио нападнутог конвоја, као и обореног хеликоптера Ми-24. Те снимке још није потврдио независни извор.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:40 Тајне музеја

    'Тајне музеја

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.