Мали

Језиви снимци масакра Вагнероваца: Објављене посљедње ријечи команданта

  • Извор: Курир
  • 29.07.2024. 11:55

Команда приватне руске војне компаније Вагнер признала је погибију цијелог јуришног одреда у сукобу на сјеверу Малија.

Вагнерова група је саопштила да је од 22. до 27. јула заједно са војском Малија (ФАМ) водила жестоке борбе са милитантима и да је командант јуришног одреда Сергеј Шевченко погинуо.

"Војници 13. јуришног одреда ПМЦ Вагнер под вођством команданта Сергеја Шевченка водили у заједно са војском Малија жестоке борбе у близини села Тин-Заутин са милитантима ЦМА и Ал Каиде у Сахелу", наводи се у саопштењу.

Вагнеровци су наводно првог дана борбе натјерали исламисте у бјекство.

У масакру над вагнеровцима погинуо чувени Лотос

У масакру над вагнеровцима погинуо чувени Лотос

"Међутим, услиједила је пјешчана олуја, која је омогућила милитантима да се прегрупишу и повећају свој број на 1.000 људи. Команда је одлучила да пребаци додатне снаге у подручје борбених дејстава за помоћ 13. јуришном одреду", наводи се у саопштењу.

Милитанти су 25. јула поново напали, али напад је одбијен захваљујући координисаним акцијама Вагнера и војске Малија.

"Током наредна два дана милитантни су повећали број масовних напада користећи тешко наоружање односно беспилотне летјелице и самоубилачка возила што је резултирало губицима међу припадницима ПМЦ Вагнер и војницима ФАМ-а", наводи се у саопштењу.

У саопштењу није прецизирано колико војника је настрадало или заробљено док поједини руски војни блогери наводе да је погинуло више од 30 припадника Вагнера. Међу заробљенима је према незваничним информацијама и љекар 13. јуришног одреда док је наводно погинуо и администратор чувеног војног Телеграм канала "Сива зона".

Друштвеним мрежама шире се језиви снимци измасакрираних војника.

Жељку Јоксимовићу уклоњено 'Новаково коло'

Жељку Јоксимовићу уклоњено 'Новаково коло'

Посљедња порука са бојишта стигла је наводно 27. јула у 17.10 сати. Према појединим тврдњама послао ју је један од команданата.

"Остали смо само нас тројица. Настављамо да се боримо", додаје се у саопштењу.

Милитанти су у недјељу саопштили да су уништили батаљон малијске војске и борце Вагнера који су их подржавали.

Мали је већ неколико година огрезао у сукоб између владе и исламистичких побуњеника. Власти Малија су раније тврдиле да руске снаге нису Вагнерови плаћеници већ инструктори који обучавају локалне трупе да користе опрему купљену од Русије.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?