Mali

Vagnerovci upali u zasjedu, desetine ubijenih

  • Izvor: B92
  • 28.07.2024. 14:58

Desetine ruskih plaćenika, pripadnika Vagnerove grupe, ubijeno je u Maliju, potvrdili su zvanični izvori.

Tuarezi su napravili zasjedu za Vagnerovce, pobunjenici koji su proglasili nezavisnu državu u tom delu Malija i bore se protiv vlasti, koja je angažovala Vagnerovu grupu.

Okršaj se dogodio u selu blizu granice sa Alžirom, a prema nekim izvorima bliskim porodici Vagner, cijeli konvoj sa ruskim plaćenicima i pripadnicima vladinih snaga pao je u zamak.

Kusturić: Ubijeđen sam da bi angažovanjem helikoptera iz Srbije, do sada ugasili požar kod Bugojna i Mostara

Kusturić: Ubijeđen sam da bi angažovanjem helikoptera iz Srbije, do sada ugasili požar kod Bugojna i Mostara

Među ubijenima je i Anton Jelizarov zvani Lotos, koji je takođe komandovao napadima na Bahmut 2023. godine. Lotos je na glasu kao najviši vojni komandant cijele Vagnerove grupe. Poslije smrti njihovog vođe Jevgenija Prigožina, Jelizarov je trebalo da stane na čelo svih Vagnera, ali se od toga odustalo, pa je formalno ostao Vagnerov drugi čovjek.

Neki ruski ratni blogeri na Telegram kanalima povezanim sa ruskim obavještajnim službama tvrde da je poginulo dvadesetak Vagnerijanaca. Međutim, u nekim drugim grupama na Telegramu čovjek koji tvrdi da je bio komandant jedinice tvrdi da je mrtvih bilo znatno više.

"Trenutno je, prema mojim informacijama, ubijeno između 80 i 200 ljudi. Više od 15 njih je zarobljeno. To su ruski drugovi, vojnici koji zastupaju ruske interese“, napisala je osoba koja se objavljuje pod nadimkom Rusič.

Prema nekim drugim procjenama, zarobljeno je između 17 i 50 boraca.

Jedan od ubijenih je Nikita Feđanin, moderator Telegram kanala Siva zona, gdje se objavljuju vijesti u vezi sa Vagnerovom grupom. Na društvenim mrežama ima mnogo snimaka, a jedan od njih prikazuje tijelo Feđanina.

Ko u Americi Konakoviću daje informacije o sankcijama Srpskoj?

Ko u Americi Konakoviću daje informacije o sankcijama Srpskoj?

Na ostalim snimcima vide se tijela mrtvih vojnika među oklopnim vozilima koja su bila dio napadnutog konvoja, kao i oborenog helikoptera Mi-24. Te snimke još nije potvrdio nezavisni izvor.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:40 Tajne muzeja

    'Tajne muzeja

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.

  • 17:50 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

    Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.

  • 18:20 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.