Putin najavio kazne

Šta je grupa Vagner koja prijeti Rusiji?

  • Извор: АТВ
  • 24.06.2023. 12:05

Ko nije detaljno pratio rat u Siriji, Libiji ili Centralnoafričkoj Republici, do sukoba u Ukrajini nije čuo za Vagnerovu grupu, koja se teško može definisati kao privatna vojna formacija.

Iako je mnogi povezuju sa Vladimirom Putinom, to je teško dokazivo jer je doslovno kompanija Vagner sadržana od niza korporacija.

Ko je Jevgenij Prigožin?

Ko je Jevgenij Prigožin?

Entitet se prvi put pojavio 2014, tokom ruske aneksije Krima. Vlada SAD je saopštila da organizaciju finansira Jevgenij V. Prigožin, ruski biznismen i blizak Putinov saradnik. O njemu se govorilo kao o „Putinovom kuvaru“ zbog njegovog ugostiteljskog posla, koji je organizovao razrađene državne bankete za gospodina Putina.

Kako je grupa dobila ime?

Grupa je navodno dobila ime po imenu svog vođe Dmitrija Utkina, penzionisanog ruskog vojnog oficira. Za gospodina Utkina se kaže da je izabrao Vagnera da oda počast kompozitoru.

Gdje se nalazi grupa?

Grupa nigdje u svijetu nije registrovana kao pravno lice. Plaćenici su ilegalni po ruskim zakonima. Njihovo mračno postojanje omogućava Rusiji da umanji važnost svojih žrtava na bojnom polju i distancira se od zvjerstava koja su počinili Vagnerovi borci, kažu posmatrači.

Rus došao pred

Rus došao pred "Vagnerovce": "Ako ste branioci otadžbine zašto ovdje pravite nered"

"Ona funkcioniše u situaciji neprozirnosti, postoji pravi nedostatak transparentnosti i to je cijela poenta“, rekao je Sorča Meklaud, predsjedavajući Radne grupe Ujedinjenih nacija za upotrebu plaćenika, koja je analizirala grupu. Njihova struktura im omogućava da imaju vjerodostojno poricanje i da stvore „distancu između ruske države i grupe“, rekla je ona.

Na video snimku koji kruži internetom od septembra 2022. godine, Prigožin se vidi u dvorištu ruskog zatvora kako se obraća gomili osuđenika, obećavajući da će im kazne biti preinačene ako budu služili u Ukrajini šest mjeseci.

Racija u sjedištu

Racija u sjedištu "Vagnera"

Početkom 2016. godine, Vagner je imao 1.000 zaposlenih, koji je kasnije porastao na 5.000 do avgusta 2017, i 6.000 do decembra 2017. godine. Rečeno je da je organizacija registrovana u Argentini i da ima kancelarije u Sankt Peterburgu i Hong Kongu. U novembru 2022, Vagner je otvorio novo sjedište i tehnološki centar u PMC Vagner Centru na istoku Sankt Peterburga

Procjenjuje se da Vagner grupa sada ima čak 20.000 vojnika koji se bore u Ukrajini.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм