Сложена мрежа

Ко и како финансира Хамас?

  • Извор: Телеграф
  • 19.10.2023. 13:19

САД су увеле нове санкције са циљем да ометају токове финансирања Хамаса након његових смртоносних напада у Израелу.

Санкције погађају девет поједицана и један ентитет, сви са сједиштем на Блиском истоку и у Африци, и имају за циљ да блокирају приступ фондовима који се држе у САД.

Главно питање које све интересује јесте ко то финансира Хамас?

Наиме, ова палестинска милитантна група има сложену финансијску мрежу коју користи за усмјеравање подршке добротворних организација и приватних донатора, као и пријатељских нација као што су Иран и Катар, пише Скајњуз.

Убијена најмоћнија жена Хамаса

Убијена најмоћнија жена Хамаса

Готовина пролази кроз Хамасову подземну мрежу тунела, а финансирају се и користећи криптовалуте да би се заобишле међународне санкције након што су САД и ЕУ прогласиле Хамас терористичком организацијом.

Амерички Стејт департмент саопштио је да има доказе да Иран годишње даје до 100 милиона долара палестинским групама, укључујући Хамас.

Иран је негирао да је помогао Хамасу да нападне Израел, али је поздравио акцију милитаната.

Катар је такође платио стотине милиона долара Гази од 2014. године.

У комбију затекли 22 држављанина Турске

У комбију затекли 22 држављанина Турске

Хамас такође прикупља приходе путем пореза на плате, помоћ, увоз и друге економске активности унутар Газе.

Израелска полиција саопштила је да је недавно сарађивала са Уједињеним Краљевством на замрзавању рачуна у Барцлаyс банци, који је повезан са прикупљањем средстава за Хамас, а такође је успјешно замрзла рачуне криптовалута које је група користила за прикупљање средстава.

Истраживачка компанија ТРМ Лабс саопштила је да су израелске власти посљедњих година заплијениле "десетине милиона долара" у криптовалутама са адреса повезаних са Хамасом.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: