Извршити притисак

Огласио се Хамас: Израел да прихвати приједлог из јула

  • 05.09.2024. 09:32

Хамас је саопштио да не постоји потреба за новим приједлогом о примирју у Гази и да треба да се изврши притисак на Израел да пристане на амерички план који је тај палестински покрет претходно прихватио.

Амерички предсједник Џозеф Бајден изјавио је новинарима у понедјељак да очекује да ће представити финални приједлог споразума до краја недјеље, са циљем превазилажења разлика Израела и Хамаса, преноси „Тајмс оф Израел“.

Хамас је у саопштењу оптужио премијера Бенјамина Нетанијахуа да покушава да осујети споразум инсистирањем да се Израел неће повући из Филаделфијског коридора на граници са Египтом.

„Упозоравамо да не упаднете у Нетанијахуову замку и трикове, јер он користи преговоре да продужи агресију на наш народ“, наводи се у саопштењу и подсјећа да је Хамас прихватио предлог САД од 2. јула.

Тај приједлог подразумијева имплементацију споразума о примирју у фазама, размјену израелских талаца и палестинских затвореника, као и потпуно повлачење израелских трупа из енклаве, док Нетанијаху инсистира на израелском присуству у Гази до даљег.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: