Војводина

''Крстио сам дијете, кад је поп рекао цифру, пренеразио сам се'': Тражио фискални рачун

  • Извор: Мондо.рс
  • 09.10.2024. 14:11

Да ли знате колико кошта крштење у Србији? Сигурни смо да не знате јер цијена за ову црквену услугу званично не постоји, него се, према неком неписаном правилу, свештенику да у руке онолико колико сте у могућности. Ипак, поједине епархије имају своје цјеновнике, па је тако свештеник у једном војвођанском мјесту породици наплатио услугу крштења чак 20.000 динара (333 КМ), због чега су му они тражили фискални рачун. Рачуна, наравно, нема.

Драго Р. из једног малог града у Војводини објавио је у Фејсбук групи "Правна питања и правна помоћ" недавно искуство које је имао са тамошњим свештеником. Он је, како је написао, у цркви заказао крштење своје петомјесечне кћерке. Није питао за цијену јер је сматрао да цијена није важна - свакако је желио да остави прилог цркви.

Ипак, доживио је непријатно изненађење када му је свештеник, након црквеног чина, затражио 20.000 динара. Каже да није очекивао оволику цијену у тако малом градићу с мало парохијана односно домаћинстава.

Овако изгледа обновљени пут између Јабланице и Мостара

Овако изгледа обновљени пут између Јабланице и Мостара

"Ми смо из Београда, али смо жељели да Милицу крстимо или у манастиру на Фрушкој гори или у некој цркви у Војводини, с обзиром на то да волимо тај дио Србије. Заказали смо телефонски крштење у једној лијепој црквици, не питајући колико кошта јер, помислио сам, свакако смо жељели да дамо прилог цркви, у случају да је крштење бесплатно или да је нека мала цијена у питању, надомјестили бисмо прилогом“, прича Драго.

"Дајте ми фискални рачун"

На дан крштења, породица је упознала свештеника који ће крстити њиховог најмлађег члана. Ни тада нису причали о цијени. Послије крштења, Драго је упитао оца колико је дужан.

"Рекао је 20.000 динара, ако ми није много. Погледао сам га и упитао да ли је то цијена из њиховог званичног цјеновника или ме пита произвољно да ли могу толико да дам. Казао је да је то цијена крштења у њиховој цркви. Био сам пренеражен. То је заиста пуно. Шта раде они људи који имају више дјеце, па их, рецимо, крштавају у исто вријеме. Треба 500 евра да оставе за тај чин? То није у реду", прича Драго.

Драго је, каже, без пардона рекао попу да је то много новца за крштење.

Клоп има нови посао: Потписао уговор и захтијевао само једну клаузулу

Клоп има нови посао: Потписао уговор и захтијевао само једну клаузулу

"Није проблем у парама, у смислу да их оставимо цркви као донацију и прилог. Али је проблем што црква има такву цијену услуге у свом цјеновнику, ако уопште цркве имају цјеновнике. Колико знам, Српска православна црква званично нема цјеновник, што је можда и погрешно јер онда епархије самостално одлучују о цијенама, па је на једном мјесту крштење 10.000, на другом 20.000, на трећем бесплатно, а негдје је по принципу колико даш".

Како даље објашњава, извадио је новчаник и уредно платио услугу, али је од свештеника затражио фискални рачун. Поп је, како прича Драго, рекао да нема фискалну касу.

Ужас у Бањалуци: Ученик деветог разреда ударио мушкарца мотком испред школе

Ужас у Бањалуци: Ученик деветог разреда ударио мушкарца мотком испред школе

"У Београду су цијене крштења различите. У једној општини је 7.000, у другој 10.000. Али нисам чуо да у некој цркви крштење износи чак 20.000 динара. То није у реду према парохијанима и породицама са пуно дјеце. Баш сам се запрепастио и разочарао. Због тога сам и тражио фискални рачун, иако сам знао да га нећу добити. Нажалост, паре су ушле у сваку пору нашег друштва", каже разочарани Драго.

(Мондо)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.