Била запечаћена

Министарство правде САД открило оптужницу против лидера Хамаса за тероризам

  • 04.09.2024. 09:33

Министарство правде САД објелоданило је оптужницу за тероризам против лидера политичког крила Хамаса, Јахје Синвара, због изненадног напада палестинске милитантне групе на Израел 7. октобра, у којем је убијено око 1.200, а киднаповано више од 200 људи.

ФБИ је подигао оптужницу у фебруару, али је она била запечаћена до уторка.

Амерички државни тужилац Мерик Гарланд саопштио је да су Синвар и пет других високих чланова били саучесници у "планирању, подршци и вршењу терористичких злочина".

Нетанјаху најавио жестоку освету Хамасу због убиства талаца: Одговорићемо огромном снагом

Нетанјаху најавио жестоку освету Хамасу због убиства талаца: Одговорићемо огромном снагом

Оптужбе укључују обезбјеђивање средстава и пружање материјалне подршке тероризму, учествовање у завјери, спровођење бомбашког напада и "употребу оружја за масовно уништење".

"Деценијама су Хамас и његово руководство били посвећени искорењивању Државе Израел и убијању и сакаћењу било кога – укључујући десетине Американаца – ко би им стао на пут", наводи Министарство правде САД. Додаје се да је 7. октобра убијено више од 40 америчких држављана, а да је још осам отето или се води као нестало.

Осим Синвара, Министарство правде САД је оптужио лидера Хамаса у дијаспори Халеда Мешала и шефа спољних послова Алија Бараку, који бораве у Катару и Либану.

Убијен виши командант Хамаса?

Убијен виши командант Хамаса?

Друга тројица званичника Хамаса које тражи америчко Министарство правде у међувремену су убијена. Бивши шеф политичког крила Хамаса Исмаил Ханије убијен је у Техерану у јулу. Израел је тврдио да су команданти Мохамед Деиф и Марван Иса убијени током ваздушних напада ИДФ-а у Гази.

Хамас, међутим, није потврдио њихову смрт.

Како преноси Ројтерс, Министарство правде САД се надало да ће Ханијеа ухватити живог, али је на крају одлучило да открије оптужбе након вијести о његовом убиству.

Кац позвао на

Кац позвао на "брзу елиминацију" новог вође Хамаса

У мају је главни тужилац Међународног кривичног суда затражио од судија да издају налоге за хапшење Ханија, Синвара и Деифа, као и израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа и израелског министра одбране Јоава Галанта, усљед оптужби за ратне злочине.

Јужна Африка је прошле године Међународном суду правде поднијела оптужницу против Израела за геноцид у Гази, гдје је од почетка војне операције Тел Авива убијено више од 40.000 Палестинаца. Израел је те оптужбе одбацио као "апсурдне".

(РТ Балкан)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?