Издата упозорења

Хрватска на мети Бориса, Дунав непрестано расте

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 16.09.2024. 18:23

У хрватским водама су ублажили прогнозе у вези са водним таласима који долазе Муром и Дравом, али је истовремено порастао степен забринутости у вези са Дунавом, у складу са растом водостаја ове најдуже ријеке Европске уније и, послије Волге, друге најдуже на европском континенту.

Томислав Новосел из Главног центра за одбрану од поплава Хрватских вода у контакту је са мађарским колегама и каже да Мађари очекују водостај који ће бити у топ пет икада измјерених, а тај талас ће се прелити и код Хрвата.

"На Драви и Мури не очекујемо можда ни редовне мјере одбране од поплава јер су дотоци мањи од прогнозираних, на примјер, двоструко мањи него што су били у августу прошле године, што је добро јер се неће поклопити с великим таласом Дунава. Колеге из Мађарске прогнозирају врло високи Дунав у Будимпешти, на нивоу вишем од 800 центиметара, а таквих нивоа је у историји било само пет. Врх водног таласа очекује се тамо крајем недјеље, са петка на суботу“, каже Томислав Новосел.

Осумњичени испричао детаље убиства Ескобара: Пуцао сам му у главу

Осумњичени испричао детаље убиства Ескобара: Пуцао сам му у главу

Водна маса ће затим путовати Мађарском око 220 километара, односно око три дана, до Хрватске гдје улази у Батини, па се може очекивати почетком сљедеће недјеље.

"Можемо очекивати врло висок ниво, значи више од 700 центиметара. Такође, можемо рећи да ћемо и ми забиљежити висину водостаја у топ пет икада измјерених у Батини. Од 2006. и 2013. године, када смо имали велике водне таласе, насипе смо додатно ојачали, али треба пратити ситуацију. Већ смо сигурни да ће насеље Зелени Оток код Батине бити под водом; било је то и у јуну ове године када је тамо измјерен ниво од 642 центиметара, па сада мјештани могу очекивати да ће водостај бити пола метра до метар виши“, прогнозира Новосел, савјетујући да се инвентар подигне на први спрат кућа, а понегдје и на друге етаже.

Дунавски талас би могао да путује кроз Хрватску три дана, а такође ће имати још један ефекат - успориће ријеку Драву, преноси Јутарњи.

Марковић тврди да је Зељковићу исплаћивао 30 одсто од марже, али бројке кажу другачије?

Марковић тврди да је Зељковићу исплаћивао 30 одсто од марже, али бројке кажу другачије?

"Сигурно до Осијека, а можда и до Белишћа, рачунамо да ће неких 50 километара 'задржати' Драву да се не излије у Дунав, јер ће се водостај повећати. Зато је добро што немамо велики доток Драве“, каже Новосел.

Међутим, очекују се нове падавине на дунавском сливу, у Чешкој и Мађарској, а у Аустрији ће почети топљење снијега.

Ипак, то не би требало додатно да повећа водостаје, али ће утицати на интензитет опадања водостаја, који ће бити успорен.

Пратите нас и путем Вибера