Београд

Осумњичени испричао детаље убиства Ескобара: Пуцао сам му у главу

  • Извор: Курир
  • 16.09.2024. 17:34

Стефан Златановић (28) који је оптужен да је 9. марта прошле године заједно са Луком Вучетићем (26) на бензинској пумпи у Рушњу убио Никшићанина Ранка Радошевића, званог Ранко Ескобар, признао је пред Вишим судом у Београду да је починио злочин.

"Не могу да вам опишем, у мојој глави је то била пола јава, пола сам. Лука Вучетић и ја смо имали договор да се са Ранком нађемо на пумпи. Лука је први пуцао на њега али смо мислили да му није ништа и да има панцир и ја сам тада потрчао за њим и пуцао на њега. Пуцао сам му из непосредне близине у главу. Имао сам осам метака, наставио сам да пуцам, пиштољ је шкљоцао. Да сам имао још муниције, вјероватно бих још пуцао. Не умијем да објасним осјећај, послије сам повраћао, умивао се, знојио се", испричао је у судници, први пут износећи одбрану оптужени Стефан Златановић и додао:

"Можда је постојао и други начин, али ја га нисам видио. Бранили смо своје животе. Жао ми је његове породице, жао ми је и моје породице".

Карлеуша дан након развода открила детаље: Све траје због мене

Карлеуша дан након развода открила детаље: Све траје због мене

Злочин је раније, подсјетимо, признао и Вучетић.

Међутим, Златановић је одбрану почео од периода када се по позиву друга који, како је рекао, живи у Канади дошао у Београд у новембру 2022, пошто по изласку из затвора у ком је био четири године и три мјесеца у родном Лебану није могао да нађе посао роштиљ мајстора. Пријатељ чије име није желио да помиње, како је рекао, повезао га је са извјесним мушкарцима које је знао као Влада и Бане и који су га наводно ангажовали да за неколико стотина евра и плаћен стан превози аутомобиле са једне на другу локацију.

Послије извјесног времена, како је навео, престао је рад са аутомобилима и ангажовали су га да у стану прима и предаје торбе у којима је било оружје, а он је друга Луку позвао да дође и помаже му у том послу. 

Крајем фебруара, како је тврдио у одбрани, дали су му нови задатак, да прати једног мушкарца али да му је тек касније речено да изнесни Влада и Бане раде за Радошевића и да је то заправо његов налог.

"Послали су ми слику, улицу, ауто који вози човјек ког су тражили да пратимо. Не смијем јавно да кажем његово име, не желим да направим породици и себи још већи проблем, али сам спремам да вам га пошаљем у писму или да кажем тужиоцу али да не буде јавно а ви га питајте да ли је имао проблем са Радошевићем", навео је оптужени и описао да су га пратили неколико дана и видјели да сваки дан са женом и дјететом иде негдје аутомобилом.

"Онда су ми 7. марта Влада и Бане рекли да ће један мушкарац нешто да нам донесе у стан. Донио је предмет изолиран црном траком, са магнетом и даљинским, одмах сам видио да је експлозив. Дошли су истог дана и они у стан и рекли нам 'слушајте, ово ћете вечерас око три или четири да ставити под возачево сједиште, пазите да вас неко не види и будите на 20 или 30 метара. Ко год буде ушао у ауто, небитно да ли је жена, дијете, тетка, ујка или ујна, одмах активирајте. Када сам их питао 'јел ми то хоћете да дигнемо породицу у ваздух', постали су дрски и рекли нам 'а шта сте ви мислили'", испричао је Златановић, ком је претходно адвокат по службеној дужности покушао да откаже пуномоћје, "јер се не слаже са његовим концептом одбране".

Да ли ће Рим дати дозволу Кијеву за коришћење оружја дугог домета? Огласила се Мелони

Да ли ће Рим дати дозволу Кијеву за коришћење оружја дугог домета? Огласила се Мелони

Према његовим тврдњама Влада и Бане, које је описао али није могао да каже да ли су им то права имена, послали су "некоме" поруку а он је одговорио да тим "пи....ама каже да се сутра у 11 сати нацртају на пумпи у Рушњу".

"Рекао ми је, 'тамо се налазиш с Ранком Црногорцем, Ескобаром, па њему објасните. Било вам је лијепо док сте узимали паре, е сад идите видите с њим шта ћете'. Схватили смо да смо у озбиљном проблему, нисмо знали шта да радимо. Сутрадан сам отишао с дјевојком да се нађем са њим, био сам уплашен. Рекао ми је, 'имате 48 сати да га убијете, нађите копља, лукове и стријеле, не занима ме', био је баш дрзак. Рекао је и да ће да нам побије породице а да ће нас да остави да их сахранимо па ће нас живе да дере", наставио је излагање оптужени тврдећи да су престрављени отишли да се нађу са њим тог кобног 9. марта јер су намјеравали да га замоле да му дају 8.000 евра колико су имали, али да их не тера да убију човјека. Међутим, како је тврдио, посумњали су да он вади пиштољ и запуцали.

"Лука Вучетић и ја отишли смо на пумпу, видјели смо како Ранко стоји испред и разговара телефоном. Лука је рекао 'вади пиштољ' и почео је да пуца на њега. Ранку није било ништа, мислили смо да има панцир јер је ушао на пумпу. Лука је викнуо 'јури га, побиће нас'. И тада сам појурио  запуцао и ја. Ја јесам испао убица али стварно нисам хтио никога да убијем. Свако вече легнем и ујутру се пробудим с мишљу да сам убио човјека, какав год да је био. По медијима се пише да сам плаћени убица, ловац на главе, а ја немам гдје да живим. Да могу да вратим вријеме све бих другачије, проклињем дан када сам прошао Бубањ поток и дошао у Београд, боље да сам остао у Лебану", рекао је оптужени тврдећи да су послије злочина побјегли у стан и чекали да полиција дође по њих.

Амиџић: Пале добар примјер сарадње са републичким и институцијама на нивоу БиХ

Амиџић: Пале добар примјер сарадње са републичким и институцијама на нивоу БиХ

Навео је и да студенткињу Азру Шабановић и њеног дечка, навијача Марија Пјановића који су оптужени за помагање у злочину не познаје, пише "Курир".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: