Расте и Сава, ови дани су критични

Водостај у Србији расте из минута у минут, Дунав се диже за још 2 метра

  • Извор: Курир
  • 18.09.2024. 13:54

Циклон "Борис" је за викенд и почетком ове недјеље направио хаос у средњој Европи када је због обилних падавина дошло до јаких поплава и изливања великих ријека. Више од 15 особа је изгубило живот.

На срећу, код нас ситуација није алармантна, кажу надлежни, али неминовно је да поплавни талас стиже до нас и подиже водостај на Дунаву. Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) саопштио је да ће Дунав наредних дана бити у већем порасту.

Тренутни водостај Дунава код Бездана је 404 cm, а у недјељу ће бити 660 cm. Већ у петак ће прећи границу редовне одбране од поплава која на овом мјесту износи 500 cm. Код Апатина ће у недјељу бити још већи водостај Дунава те ће у недјељу достићи 740 cm, а на овом мјесту је граница редовне одбране од поплава 600 cm.

Италија у опасности

Италија у опасности

- Водостај Дунава је у већем порасту до Новог Сада, низводно у умјереном порасту са тенденцијом већег пораста наредна четири дана. Водостај Тисе је у стагнацији са тенденцијом стагнације и мањег пораста наредна четири дана. Водостај Саве је у умјереном порасту са тенденцијом пораста наредна два дана, затим у стагнацији. Водостај Велике Мораве је у стагнацији са тенденцијом стагнације и мањег колебања наредна два дана. Водостаји на Дунаву и Сави су у домену среде високих и средњих, на Тиси у домену средњих, а на Великој Морави у домену ниских вриједности за ово доба године - наводи се на сајту РХМЗ.

Температуре воде на ријекама у Србији

Дунав око 16.7 степени

Сава око 19.5 степени

Велика Морава око 16.8

Тиси око 20.0 и на банатским водотоцима око 17.6 степени, што је око просјечних вриједности температура воде за ово доба године

Информација о стању вода

- Редовна одбрана од поплава се проглашава када водостај на ријеци достигне прописану границу (која је одређена за сваки речни сектор) и има тенденцију даљег пораста. Редовну одбрану од поплава проглашава надлежни водопривредни центар и она подразумијева непрекидно осматрање и праћење стања одбрамбених насипа и објеката.

Поплаве у централној Европи однијеле 21 живот; Водени талас иде Дунавом

Поплаве у централној Европи однијеле 21 живот; Водени талас иде Дунавом

Ванредна одбрана од поплава се проглашава када водостај достигне прописану границу и има тенденцију даљег пораста, или када то захтијевају други разлози (дуго трајање водостаја изнад границе редовне одбране, стање насипа и објеката, наступање опасности од нагомилавања леда и др.). Ванредну одбрану проглашава надлежни водопривредни центар и она подразумијева непрекидно праћење стања одбрамбених насипа и објеката и отклањање негативних појава на њима. У случају да дође до преливања или неконтролисаног пробоја насипа као и контролисаног просијецања насипа, проглашава се ванредно стање. Ванредно стање проглашава надлежна угрожена општина, а подразумијева изградњу локализационих насипа, евакуацију становништва и др.

Расте број погинулих у поплавама у Европи; У Мађарској војска на терену

Расте број погинулих у поплавама у Европи; У Мађарској војска на терену

У вријеме трајања одбране од поплава Хидролошка служба Републичког хидрометеоролошког завода уводи ванредна хидролошка осматрања, додатно достављање података, хидролошких и метеоролошких информација и прогноза субјектима одбране од поплава и јавности - наводи се на сајту РХМЗ.

Вријеме наредних дана

Александра Травица, метеоролог РХМЗ, казала је за Курир да се до 24. септембра очекује постепено топлије вријеме, до петка промјенљиво облачно, мјестимично са кишом и локалним пљусковима углавном у западним, централним и јужним предјелима.

У Аустрији због поплава евакуисано седам градова; Мађарска затвара путеве поред Дунава

У Аустрији због поплава евакуисано седам градова; Мађарска затвара путеве поред Дунава

- За викенд и почетком наредне седмице претежно сунчано, само још у суботу на југозападу и југу уз промјенљиву облачност очекују се киша и локални пљускови - казала је Травица и додала да ће у престоници до петка бити промјенљиво облачно са кишом и краткотрајним пљусковима, а за викенд и почетком наредне седнице претежно сунчано.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.