Унакрсно испитивање

Марковић тврди да је Зељковићу исплаћивао 30 одсто од марже, али бројке кажу другачије?

Саша Марковић, власник агенције ”Травел фор фан”, посвједочио је у Окружном суду у Бањалуци да је 250.000 марака, које је као мито исплатио некадашњем директору Института за јавно здравство Републике Српске Браниславу Зељковићу, био новац од његове марже.

Марковић је раније свједочио да је Зељковићу мито носио у просторије странке Уједињена Српска, а данас је појаснио да му је исплаћивао 30 одсто од марже.

”Након сваке уплате новца за испоручена заштитна одијела носио сам новац Зељковићу у Уједињену Српску. Узимао је 30 одсто од моје марже и то је била та цијена од девет марака по одијелу, које је Зељковић написао на цедуљи коју ми је показао у Институту”, рекао је Марковић.

Зељковићева одбрана поручила свједоку да је ”го као пацов”, па се извињавала

Зељковићева одбрана поручила свједоку да је ”го као пацов”, па се извињавала

На упит одбране да ли га је био страх када је носио новац Марковић је одговорио: ”Генерално је било престашно то што сам радио”. Потврдио је да је био у страху, због оног на шта се обавезао, напомињући да понуду Зељковића није одбио, икао је то могао учиниит.

Појаснио је да разлог томе лежи у обавези коју је он имао према фирми ”Ултимакс”, од које је набављао заштитна одијела. Зељковићев бранилац Јадранка Ивановић подсјетила је Марковића да је изјавио да није имао уговор са ”Ултимаксом”, на шта је он одговорио да је имао пословну обавезу.

Одбрана је указала да објективни докази, као и сам број исплата ИЈЗ према агенцији ”Травел фор фан”, указују да Марковић не говори истину. Одбрана тврди да, када се све сабере, свједок није могао Зељковићу исплатити износ од 250.000 КМ. Марковић је потврдио да нема материјални доказа да је Зељковићу предао поменути новац, наводећи да је водио личну евиденцију о исплатама. На питање да ли је ту евиденцију предао полицији или тужилаштву, Марковић је рекао да није.

Свједок Зељковићу дао 250.000 КМ, ево шта је рекао о Стевандићу

Свједок Зељковићу дао 250.000 КМ, ево шта је рекао о Стевандићу

”Ту евиденцију нисам писао на папир, већ сам је водио за себе лично”, рекао је Марковић.

Будући да је тврдио да је новац носио у Уједињену Српску, одбрана је подсјетила Марковића да су секретарица странке у судници изјавиле да га ту нису видјеле. Потом је упитан да ли га је тужитељка питала да опише секретарицу, Марковић је рекао да се не сјећа. Сљедеће питање се односило на препознавање секретарице, која је била присутна у странци, када је оставио кесу с новцем.

”Мислим да су ми у тужилаштву показивали фотографије и да бих једну дјевојку могао повезати с тим”, рекао је Марковић.

Унакрсно испитивање овог свједока Зељковићева одбрана није окончала ни послије другог рочишта и шест радних сати. И данашње испитивање обиљежили су бројни приговори тужиоца Сање Тадић Стојисављевић, те Марковићевог адвоката Милоша Стевановића, које је суд већином прихватао одбијајући питање Зељковићевог браниоца Јадранке Ивановић.

Заштитна одијела набављали за 21.50 КМ и препродавали ИЈЗ-у за 50 КМ по комаду

Заштитна одијела набављали за 21.50 КМ и препродавали ИЈЗ-у за 50 КМ по комаду

Подсјетимо, Марковићева одбрана је раније саопштила да он с тужилаштвом преговара о признању кривице, али детаљи споразума нису саопштени. Оптужницу њему се на терет ставља да је давао мито првоотуженом Браниславу Зељковићу, који је оптужен за примање мита и злоупотребу службеног положаја. Оптужени су још и директор фирме "Проконтрол " Славко Бојић за помагање у злоупотреби службеног положаја, бивши директор "Синекс лабораторије" Сани Црљић за помагање и директор "Промединга" Драган Дубравац за злоупотребе у поступку јавне набавке.

Пратите нас и путем Вибера