Izdata upozorenja

Hrvatska na meti Borisa, Dunav neprestano raste

  • Izvor: Jutarnji.hr
  • 16.09.2024. 18:23

U hrvatskim vodama su ublažili prognoze u vezi sa vodnim talasima koji dolaze Murom i Dravom, ali je istovremeno porastao stepen zabrinutosti u vezi sa Dunavom, u skladu sa rastom vodostaja ove najduže rijeke Еvropske unije i, poslije Volge, druge najduže na evropskom kontinentu.

Tomislav Novosel iz Glavnog centra za odbranu od poplava Hrvatskih voda u kontaktu je sa mađarskim kolegama i kaže da Mađari očekuju vodostaj koji će biti u top pet ikada izmjerenih, a taj talas će se preliti i kod Hrvata.

"Na Dravi i Muri ne očekujemo možda ni redovne mjere odbrane od poplava jer su dotoci manji od prognoziranih, na primjer, dvostruko manji nego što su bili u avgustu prošle godine, što je dobro jer se neće poklopiti s velikim talasom Dunava. Kolege iz Mađarske prognoziraju vrlo visoki Dunav u Budimpešti, na nivou višem od 800 centimetara, a takvih nivoa je u istoriji bilo samo pet. Vrh vodnog talasa očekuje se tamo krajem nedjelje, sa petka na subotu“, kaže Tomislav Novosel.

Osumnjičeni ispričao detalje ubistva Еskobara: Pucao sam mu u glavu

Osumnjičeni ispričao detalje ubistva Еskobara: Pucao sam mu u glavu

Vodna masa će zatim putovati Mađarskom oko 220 kilometara, odnosno oko tri dana, do Hrvatske gdje ulazi u Batini, pa se može očekivati početkom sljedeće nedjelje.

"Možemo očekivati vrlo visok nivo, znači više od 700 centimetara. Takođe, možemo reći da ćemo i mi zabilježiti visinu vodostaja u top pet ikada izmjerenih u Batini. Od 2006. i 2013. godine, kada smo imali velike vodne talase, nasipe smo dodatno ojačali, ali treba pratiti situaciju. Već smo sigurni da će naselje Zeleni Otok kod Batine biti pod vodom; bilo je to i u junu ove godine kada je tamo izmjeren nivo od 642 centimetara, pa sada mještani mogu očekivati da će vodostaj biti pola metra do metar viši“, prognozira Novosel, savjetujući da se inventar podigne na prvi sprat kuća, a ponegdje i na druge etaže.

Dunavski talas bi mogao da putuje kroz Hrvatsku tri dana, a takođe će imati još jedan efekat - usporiće rijeku Dravu, prenosi Jutarnji.

Marković tvrdi da je Zeljkoviću isplaćivao 30 odsto od marže, ali brojke kažu drugačije?

Marković tvrdi da je Zeljkoviću isplaćivao 30 odsto od marže, ali brojke kažu drugačije?

"Sigurno do Osijeka, a možda i do Belišća, računamo da će nekih 50 kilometara 'zadržati' Dravu da se ne izlije u Dunav, jer će se vodostaj povećati. Zato je dobro što nemamo veliki dotok Drave“, kaže Novosel.

Međutim, očekuju se nove padavine na dunavskom slivu, u Češkoj i Mađarskoj, a u Austriji će početi topljenje snijega.

Ipak, to ne bi trebalo dodatno da poveća vodostaje, ali će uticati na intenzitet opadanja vodostaja, koji će biti usporen.

Pratite nas i putem Vibera