Корона уговори

Када је узимао мито Зељковић је био опуштен, нико није страховао од полиције

Када је од мене узимао новац Бранислав Зељковић се понашао опуштено. Атмосфера у странци је била потпуно релаксирана, ноншалатна, нико није имао страх да би полиција могла пратити ту испоруку новца!

То је на наставку суђења у предмету ”Корона уговори” испричао оптужени Саша Марковић, одговарајући на додатна питања тужилаштва.

”Мени је то било веома неугодно искуство. Тако нешто сам први пут радио и лоше сам се осјећао”, рекао је Марковић.

Свједок Зељковићу дао 250.000 КМ, ево шта је рекао о Стевандићу

Свједок Зељковићу дао 250.000 КМ, ево шта је рекао о Стевандићу

Одбрана га је упитала да ли је онда због свега затражио помоћ психолога или психијатра и одговор је био негативан, уз објашњење да се то одвијало током пандемије корона вируса, када је све било затворено.

Свједочење обара рекорде

Маратонско свједочење власника агенције ”Травел фор фан” ни данас није окончано и биће настављено на наредном претресу јер Зељковићева одбрана није завршила са директним испитивањем. По свему судећи ово свједочење ће ући у анале Окружног суда у Бањалуци као једно од најдужих, будући да је на њега досада потрошено готово 15 радних сати и пет рочишта.

Жустре расправе, сумњиви документи и крај маратонског испитивања

Жустре расправе, сумњиви документи и крај маратонског испитивања

Као и на ранијим претресима суђење су поново обиљежили приговори и расправе у коју су били укључени Зељковићев бранилац Јадранка Ивановић, предсједник вијећа Драган Улетиловић и тужилац Сања Тадић Стојисављевић. Све је започело приговором Ивановићеве на доказе које је суду преурањено доставио Марковићев бранилац Немања Радусиновић, а радило се о одштампаним мејловима Марковићеве комуникације са Институтом за јавно здравство Републике Српске, добављачима или посредницима у набавци маски и медицинских одијела.

Ивановићева је тврдила да ти докази нису у форми и облику које закон предвиђа, те да њихова аутентичност није потврђена и да их тужилаштво није ни истраживало. Тражили су да се мејлови прибаве или са сервера Института или са изузетог лаптопа. Радусиновић је појаснио да је то форензичка копија тужилачких доказа извучених из Марковићевог телефона, наводећи да су мејлови у два наврата изузимани од оптуженог.

Тужилац Тадић Стојисављевић је рекла да није тачно да мејлови нису истраживани, наводећи да је све похрањено на хард диску, а да ће аутентичност потврдити полицијски службеник и вјештак који је за то био задужен.

Опструкције у анализи мејлова

Ивановићева је узвратила да није вјештачен садржај мејлова, те да Марковићева одбрана приказује само комуникације које им одговарају. Током расправе, тужилац се пожалила да су током истраге имали ”опструкције из Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а Републике Српске”, јер због обимности наводно нису жељели да анализирају све што им је достављено, најављујући да ће аналитичаре позвати за свједоке.

Марковић тврди да је Зељковићу исплаћивао 30 одсто од марже, али бројке кажу другачије?

Марковић тврди да је Зељковићу исплаћивао 30 одсто од марже, али бројке кажу другачије?

Одбрана је данас објелоданила и да се Марковићева агенција ”Травел фор фан” у спорно вријеме налазила на двије локације у локалу ТЦ ”Емпориум”, те у стану у Новом Борику, који током истраге уопште није претресен, што је и свједок потврдио. На питање да ли су полиција и тужилаштво знали за ту локацију Марковић је одговорио да јесу, али му није било познато зашто та локација није претресена.

ИЈЗ био дужан да провјерава робу

Зељковићева одбрана је поново настојала да прикаже да је Марковић у посао са ИЈЗ улазио а да није имао средстава на рачуну, да није имао превоз, уговор, директну везу са произвођачем робе, за коју тврде да није имала ни сертификат. Тврдили су да се Марковић понашао као да је имао све, чиме је обмањивао Институт и више пута су тражили да докаже поједине наводе из својих мејлова.

Зељковићева одбрана поручила свједоку да је ”го као пацов”, па се извињавала

Зељковићева одбрана поручила свједоку да је ”го као пацов”, па се извињавала

На све је реаговала и тужилац Сања Тадић Стојисављевић наводећи да свједок имао право да нуди робу на који год начин је желио, те да је прослијеђивао мејлове и понуде које је добијао из Кине или Турске, а да је ИЈЗ био дужан да провјери шта набавља.

Подсјетимо, оптужени Марковић с тужилаштвом преговара о признању кривице па је у судници раније свједочио да је Зељковићу исплатио 250.000 КМ мита које му је у кешу носио у просторије Уједињене Српске.

Оптужница Зељковића терети за примање мита и злоупотребу службеног положаја, а Марковића за давање мита.

Оптужени су још и директор фирме "Проконтрол " Славко Бојић за помагање у злоупотреби службеног положаја, бивши директор "Синекс лабораторије" Сани Црљић за помагање и директор "Промединга" Драган Дубравац за злоупотребе у поступку јавне набавке.

Суђење се наставља 25. октобра.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 12:30 Серија: Ред Рок (12+) (Р)

    ' 'Серија: Ред Рок (12+) (Р)