Корона уговори

Зељковићева одбрана поручила свједоку да је ”го као пацов”, па се извињавала

На суђењу Браниславу Зељковићу и другима у афери ”Корона уговори” републички тужилац Сања Тадић Стојисављевић најавила је да ће спровести ”посебну истрагу” која се тиче имејлова првоотуженог Зељковића.

Oна је у судници појаснила да током претреса у Институту за јавно здравство Републике Српске у септембру 2021. године полиција није могла да пронађе Зељковићеве мејлове, али су се они појавили на суђењу као докази одбране.

”Када је истрага вођена Службеник за информациону и комуникациону технологију (ИКТ) ИЈЗ је рекао да ниједан имејл није сачуван на Зељковићевом рачунару”, рекла је Тадић Стојисављевић, сматрајући да је то прикривање доказа.

Зељковићев бранилац, адвокат Јадранка Ивановић прво је питала тужиоца ”зашто пријети истрагом”, а касније је појаснила да је одбрана од ИЈЗ захтијевала да им доставе мејлове, што је и учињено.

”Ти мејлови су били на серверу Института”, рекла је Ивановић.

Расправе, приговори и одбијање питања

Суђење је настављено унакрсним испитивањем оптуженог Саше Марковића, власника туристичке агенције ”Травел фор фан”, који је на прошлом рочишту свједочио да је Зељковићу носио мито и исплатио му најмање 250.000 КМ у кешу, на име провизије за уговоре о набавци које је склопио са ИЈЗ.

Свједок Зељковићу дао 250.000 КМ, ево шта је рекао о Стевандићу

Свједок Зељковићу дао 250.000 КМ, ево шта је рекао о Стевандићу

Свједока је испитивала Ивановићева која је, због начина испитивања, често улазила у конфликт и расправу са предсједником судског вијећа Драганом Улетиловићем. Питања су приговорима ”сјекли” тужилац и Марковићев бранилац Немања Радусиновић и они су већином били и прихваћени, а питања одбијена. Ивановићева се због тога пожалила да нема исти третман као тужилац, наводећи да је на прошлом рочишту улагала идентичне приговоре који су одбијани.

У ”милионски” посао улазио са 487 КМ на рачуну

Одбрана је упитала Марковића како је намјеравао да из Кине наручи и купи робу за ИЈЗ, када је ”Травел фор фан” на рачуну имао свега 487,22 КМ и речено им је да ништа не могу добити авансно. Марковић је појаснио да је намјеравао да га финансира банка, кредитори или партнери. На питање да ли су га финансирали тужилаштво је приговорило, наводећи да до наруџбе није ни дошло, па је суд то питање одбио.

Одбрана је указала да Марковић када је дошао код Зељковића није имао ни средства, ни превоз, јер са фирмом ”Fly Bosnia" нису потписали уговор иако им је нацрт уговора био достављен.

Марковић ”го као пацов”

”Нисте имали аванс, банкарску гаранцију, превоз, новац... Зашто се ушли у посао? Били сте `голи као пацов`”, рекла је Ивановић.

Та реченица је изазвала бурну реакцију тужиоца, Марковићевог браниоца, али и предсједника вијећа. Улетиловић је упозорио Ивановићеву на понашање, наводећи да су то увредљиви и неприхватљиви коментари, те да ће је убудуће казнити. Ивановић се извинила за изречено, појашњавјући да је то народна изрека.

Велики број питања односио се на понуде које је ”Травел фор фан” мејлом слао ИЈЗ-у. Одбрана тврди да у понудама заштитних одијела из Кине и одијела из Турске као прилог достављане фотографије истих одијела, уз идентичну техничку спецификацију. Марковић је појашњавао да је прослијеђивао оно што би добио од добављача и није могао да се изјасни да ли се ради о истим фотографијама. Питао се и зашто је чудно да техничка спецификација буде иста било гдје у свијету. На то је одговорио Зељковић, наводећи да се ради о стандарду, те да је Турска дужна да испоштује ЕУ стандард, док Кина није.

”Сама изјава свједока је доказ непознавања материје”, рекао је Зељковић.

А, гдје ти је доказ?

Одбрана је указивала да нема доказа да су поједине тврдње из Марковићевог исказа истините, често га питајући може ли нешто да докаже. Тужилаштво је и на то приговарало наводећи да свједок није дужан да било шта доказује и да доказе тражи тужилац, а све остало је ”ствар вјере тужиоца осумњиченом”.

Унакрсно испитивање није окончано и наставиће се 16. септембра.

”Корона уговори”: Марковић признаје кривицу и свједочи на наредном рочишту

”Корона уговори”: Марковић признаје кривицу и свједочи на наредном рочишту

Подсјетимо, Марковићева одбрана је раније саопштила да он с тужилаштвом преговара о признању кривице, али детаљи споразума нису саопштени. Оптужницу њему се на терет ставља да је давао мито првоотуженом Браниславу Зељковићу, који је оптужен за примање мита и злоупотребу службеног положаја. Оптужени су још и директор фирме "Проконтрол " Славко Бојић за помагање у злоупотреби службеног положаја, бивши директор "Синекс лабораторије" Сани Црљић за помагање и директор "Промединга" Драган Дубравац за злоупотребе у поступку јавне набавке.


Пратите нас и путем Вибера