Korona ugovori

Kada je uzimao mito Zeljković je bio opušten, niko nije strahovao od policije

Kada je od mene uzimao novac Branislav Zeljković se ponašao opušteno. Atmosfera u stranci je bila potpuno relaksirana, nonšalatna, niko nije imao strah da bi policija mogla pratiti tu isporuku novca!

To je na nastavku suđenja u predmetu ”Korona ugovori” ispričao optuženi Saša Marković, odgovarajući na dodatna pitanja tužilaštva.

”Meni je to bilo veoma neugodno iskustvo. Tako nešto sam prvi put radio i loše sam se osjećao”, rekao je Marković.

Svjedok Zeljkoviću dao 250.000 KM, evo šta je rekao o Stevandiću

Svjedok Zeljkoviću dao 250.000 KM, evo šta je rekao o Stevandiću

Odbrana ga je upitala da li je onda zbog svega zatražio pomoć psihologa ili psihijatra i odgovor je bio negativan, uz objašnjenje da se to odvijalo tokom pandemije korona virusa, kada je sve bilo zatvoreno.

Svjedočenje obara rekorde

Maratonsko svjedočenje vlasnika agencije ”Travel for fan” ni danas nije okončano i biće nastavljeno na narednom pretresu jer Zeljkovićeva odbrana nije završila sa direktnim ispitivanjem. Po svemu sudeći ovo svjedočenje će ući u anale Okružnog suda u Banjaluci kao jedno od najdužih, budući da je na njega dosada potrošeno gotovo 15 radnih sati i pet ročišta.

Žustre rasprave, sumnjivi dokumenti i kraj maratonskog ispitivanja

Žustre rasprave, sumnjivi dokumenti i kraj maratonskog ispitivanja

Kao i na ranijim pretresima suđenje su ponovo obilježili prigovori i rasprave u koju su bili uključeni Zeljkovićev branilac Jadranka Ivanović, predsjednik vijeća Dragan Uletilović i tužilac Sanja Tadić Stojisavljević. Sve je započelo prigovorom Ivanovićeve na dokaze koje je sudu preuranjeno dostavio Markovićev branilac Nemanja Radusinović, a radilo se o odštampanim mejlovima Markovićeve komunikacije sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, dobavljačima ili posrednicima u nabavci maski i medicinskih odijela.

Ivanovićeva je tvrdila da ti dokazi nisu u formi i obliku koje zakon predviđa, te da njihova autentičnost nije potvrđena i da ih tužilaštvo nije ni istraživalo. Tražili su da se mejlovi pribave ili sa servera Instituta ili sa izuzetog laptopa. Radusinović je pojasnio da je to forenzička kopija tužilačkih dokaza izvučenih iz Markovićevog telefona, navodeći da su mejlovi u dva navrata izuzimani od optuženog.

Tužilac Tadić Stojisavljević je rekla da nije tačno da mejlovi nisu istraživani, navodeći da je sve pohranjeno na hard disku, a da će autentičnost potvrditi policijski službenik i vještak koji je za to bio zadužen.

Opstrukcije u analizi mejlova

Ivanovićeva je uzvratila da nije vještačen sadržaj mejlova, te da Markovićeva odbrana prikazuje samo komunikacije koje im odgovaraju. Tokom rasprave, tužilac se požalila da su tokom istrage imali ”opstrukcije iz Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske”, jer zbog obimnosti navodno nisu željeli da analiziraju sve što im je dostavljeno, najavljujući da će analitičare pozvati za svjedoke.

Marković tvrdi da je Zeljkoviću isplaćivao 30 odsto od marže, ali brojke kažu drugačije?

Marković tvrdi da je Zeljkoviću isplaćivao 30 odsto od marže, ali brojke kažu drugačije?

Odbrana je danas objelodanila i da se Markovićeva agencija ”Travel for fan” u sporno vrijeme nalazila na dvije lokacije u lokalu TC ”Еmporium”, te u stanu u Novom Boriku, koji tokom istrage uopšte nije pretresen, što je i svjedok potvrdio. Na pitanje da li su policija i tužilaštvo znali za tu lokaciju Marković je odgovorio da jesu, ali mu nije bilo poznato zašto ta lokacija nije pretresena.

IJZ bio dužan da provjerava robu

Zeljkovićeva odbrana je ponovo nastojala da prikaže da je Marković u posao sa IJZ ulazio a da nije imao sredstava na računu, da nije imao prevoz, ugovor, direktnu vezu sa proizvođačem robe, za koju tvrde da nije imala ni sertifikat. Tvrdili su da se Marković ponašao kao da je imao sve, čime je obmanjivao Institut i više puta su tražili da dokaže pojedine navode iz svojih mejlova.

Zeljkovićeva odbrana poručila svjedoku da je ”go kao pacov”, pa se izvinjavala

Zeljkovićeva odbrana poručila svjedoku da je ”go kao pacov”, pa se izvinjavala

Na sve je reagovala i tužilac Sanja Tadić Stojisavljević navodeći da svjedok imao pravo da nudi robu na koji god način je želio, te da je proslijeđivao mejlove i ponude koje je dobijao iz Kine ili Turske, a da je IJZ bio dužan da provjeri šta nabavlja.

Podsjetimo, optuženi Marković s tužilaštvom pregovara o priznanju krivice pa je u sudnici ranije svjedočio da je Zeljkoviću isplatio 250.000 KM mita koje mu je u kešu nosio u prostorije Ujedinjene Srpske.

Optužnica Zeljkovića tereti za primanje mita i zloupotrebu službenog položaja, a Markovića za davanje mita.

Optuženi su još i direktor firme "Prokontrol " Slavko Bojić za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja, bivši direktor "Sineks laboratorije" Sani Crljić za pomaganje i direktor "Promedinga" Dragan Dubravac za zloupotrebe u postupku javne nabavke.

Suđenje se nastavlja 25. oktobra.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:30 Serija: Red Rok (12+) (R)

    ' 'Serija: Red Rok (12+) (R)

  • 12:55 Naša Srpska (R)

    ''Naša Srpska (R)

  • 13:20 Dosije (R)

    Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R) (12+)

    ''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.