Корона уговори

Свједок Зељковићу дао 250.000 КМ, ево шта је рекао о Стевандићу

Саша Марковић, оптужени за давање мита у афери ”Корона уговори,” испричао је у Окружном суду у Бањалуци да је некадашњем директору Института за јавно здравство Републике Српске Браниславу Зељковићу исплатио најмање 250.000 КМ у кешу, на име провизије за уговор о набавци медицинских средстава који је ИЈЗ склопио са његовом агенцијом ”Травел фор фан”.

Марковић је у судници признао да је новац исплаћивао у службеним просторијама Уједињене Српске, чији је Зељковић члан. На питање тужиоца да ли је предјседник те странке Ненад Стевандић био присутан приликом тих исплата Марковић је рекао:

”Мислим да сам га једном приликом видио или чуо, али с њим нисам имао контакт”, истакао је Марковић.

”Корона уговори”: Марковић признаје кривицу и свједочи на наредном рочишту

”Корона уговори”: Марковић признаје кривицу и свједочи на наредном рочишту

Марковић је исказ дао у својству свједока, након што је његова одбрана обавијестила суд да с тужилаштвом преговарају о закључивању споразума о признању кривице, чији детаљи нису објављени.

Институт диктирао правила игре

Свједок је детаљно описао како је дошло до сарадње са ИЈЗ, појашњавајући да ”Травел фор фан” није имала дозволу за набавку медицинских средстава због чега је направљен конзорцијум са фирмом ”Промединг”и њеним директором Драганом Дубравцем, која је имала потребне дозволе. Мејлом су слали на хиљаде понуда за набавку заштитних медицинских одијела, маски и неконтактних термометара, па га је Зељковић у марту 2020. године позвао на састанак којем је присуствоала и Радмила Барашин, која је у ИЈЗ била задужена за правне послове.

”Комплетна правила игре је диктирао Институт. Они су написали све детаље уговора, вриједног око два милиона марака”, рекао је Марковић.

Заштитна одијела набављали за 21.50 КМ и препродавали ИЈЗ-у за 50 КМ по комаду

Заштитна одијела набављали за 21.50 КМ и препродавали ИЈЗ-у за 50 КМ по комаду

Појаснио је да му је речено да је Влада Српске задужила ИЈЗ за набавку медицинских средстава и опреме, те да на располагању имају 5,5 милиона. Ништа нису плаћали авансно па их је обавијестио да не може финансијских да обезбједи толики посао, па му је речено пошаље понуду за 30.000 одијела, 50.000 маски и 500 неконтактних термометара.

На цедуљи исписао девет КМ

Одијела су требала стићи из Кине, по цијени од 66 КМ без ПДВ. Због проблема с транспортом од тога је одустао и обавијестио је ИЈЗ да може набавити друга одијела, која су из БиХ. Одијела је набавио од фирме ”Ултимакс” из Бањалуке, а како нема увоза цијена је смањена на 50 КМ по одијелу.

"Узорак тог одијела сам однио у ИЈЗ, јер је Зељковић рекао да то мора одобрити њихова лабораторија. Тражено је да одијела имају преклоп преко рајсфершлуса и речено ми је да то можемо испоштовати. Потписан је анекс и прва наруџбеница је била за 10.000 одијела”, истакао је Марковић, наводећи да одијела нису имала одговарајућу декларацију.

Марковић каже да га је након прве испоруке Зељковић позвао на састанак, на којем му је пружио цедуљу на којој је било исписано 9КМ. Питао је шта је то, а Зељковић је појаснио да му, по сваком одијелу, мора ”вратити” толико новца.

”То никада раније нисам доживио... Ни сам не знам шта је то, провизија или не знам... Пристао сам на то. Знао сам да уколико одбијем он ће прекинути сарадњу, а ја добављачу морам платити...”, нагласио је Марковић.

Сигурна комуникација преко апликације ”Сигнал”

Испричао је и да се комуникација са Зељковићем промијенила. Прво су комуницирали преко ”мтел-а”, онда преко ”воцапа”, да би Зељковић тражио да за комуникацију користе ”сигнал”, као ”сигурнији” канал. Тако је и добио инструкцију да новац донесе у просторије Уједињене Српске у улици Јована Дучића.

Чим би роба била плаћена дио је подизао с рачуна и носио Зељковићу. Некад је новац подизао и као позајмицу од банке, а некад од добити.

”Најмање 20 пута сам однио новац. Радило се о износима од 5.000 до 20.000 КМ, које сам носио у кеси за пиће, фасцикли и слично... Укупно сам му на руке однио најмање 250.000 КМ. Сваки пут био новац дао Зељковић, али једном или два пута ми је секретарица рекла да кесу с новцем оставим на столу у странци, што је мени било ризично”, испричао је Марковић.

Никада више нећу радити с јавним институцијама

Он каже да је Тужилаштво БиХ такође покренуло истрагу о уговорима које је склопио са ИЈЗ. Од тада су му, због те истраге, на приватном и рачуну фирме блокирана средства у износу од 253.000 КМ и с њима не може располагати.

”Био сам у великом финансијском проблему, али ме Зељковић стално притискао да донесем новац, наводећи да и њега притишћу. Не знам шта је он даље радио с тим новцем, нити ме интересовало”, рекао је Марковић.

Након искуства са Зељковићем, свједок каже да више никада није пословао са јавним институцијама.

”Од тада нисам, нити ћу икада више пословати с неком јавном институцијом”, нагласио је Саша Марковић.

На питање тужиоца Сање Тадић Стојисављевић свједок је рекао да не зна по којој је цијени ”Ултимакс” набављао спорна одијела, нити је знао да је ИЈЗ заправо био четврти купац у низу и да је цијена неколико пута увећавана, што је сазнао тек када је завршио у притвору. Потврдио је и да је знао да су одијела у ИЈЗ долазила у врећама за смеће, наводећи да су због транспорта препакивана у те кесе.

Заштитна одијела испоручивана у врећама за смеће!

Заштитна одијела испоручивана у врећама за смеће!

Одбрана данас није унакрсно испитала Марковића и то ће учинити на наредном рочишту које је заказано за 9. септембар. Зељковићев бранилац Јадранка Ивановић тражила је од суда да допустио да Марковића истовремено испитају и директно, што им је и одобрено.

Шта пише у оптужнци?

Према оптужници ”Травел фор фан” је Институту понудила 30.000 медицинских заштитна одијела за 66 КМ без ПДВ по комаду (укупан износ 1.980.000 КМ без ПДВ), затим 50.000 маски ФФП2 за 6,8 КМ без ПДВ по комаду (340.000 КМ), те 500 професионалних неконтактних дигиталних термометара по цијени од 137 КМ без ПДВ по комаду (укупно 68.500 КМ). 

Марковић је упознао Зељковића да одијела нису из Кине, већ из БиХ па су закључили Анекс уговора којим је цијена одијела смањена са 66 КМ на 50 КМ или укупно са 1.980.000 КМ на 1.500.000 КМ без ПДВ. Роба је испоручена Институту без одговарајуће медицинске декларације, цертификата и стандарда, а Зељковић је, иако је знао да се неради о медицинским одијелима, противно интересу службе одобрио њихов пријем. У наредном периоду је потписао наруџбеници за иста ођела.

Појашњава се да је "Травел 4 фун" одијела купио од фирме "Ултимакс" за просјечну цијену од 21.91 КМ по комаду, а да их је та фирма набавила по просјечној цијени од 13,9 КМ од Апотеке "Екофарм" Гацко. Занимљиво је да је апотека одијела набавила по просјечној цијени од 11,08 КМ по комаду. Као четвртом купцу у ланду продаје Институт је одијела купио за цијену која је била увећана за 251.38%.

У оптужници се наводи да је Марковић, на основу уговора о позајмици са властитом фирмом, а касније на основу добити, више пута вршио пренос новца на приватни рачун, а потом подизао различите износе које је на име тражене провизије носио Зељковићу.

Послије прве транше коју је платио Институт дизао је износе од 5.000 до 25.000 КМ, односно укупно 270.000 КМ, који је у више наврата предавао Зељковићу. Послије друге транше на исти начин му је предао 85.000 КМ. Додаје се да је Зељковић на тај начин себи прибавио имовинску корист у износу не мањем од 250.000 КМ, а фирми "Травел 4 фун" у износу од 578.000 КМ на штету буџета.

Подсјетимо, Зељковића оптужница терети за примање мита и злоупотребу службеног положаја. Директор фирме "Проконтрол " Славко Бојић оптужен је за помагање у злоупотреби службеног положаја, бивши директор "Синекс лабораторије" Сани Црљић за помагање и директор "Промединга" Драган Дубравац за злоупотребе у поступку јавне набавке.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

    'Чаролије Републике Српске (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.