Мајкл Плат

Ко је један од најбогатијих људи на свијету: Толико мистериозан да ни његов рецепционер није чуо за њега

  • Извор: Блиц
  • 17.04.2024. 06:00

Одрастао је у Престону, а као дјечак могао је да савлада Рубикову коцку за мање од минута, утростручио је новац који му је бака поклонила за рођендан, и уложио у дионице. Данас је он шеф хеџ фонда вриједан 14,3 милијарде фунти. Па како је Мајкл Плат летио толико дуго испод радара, и то у свом "бомбардијер" авиону. Уколико питате неког, пише Дејли мејл, ко је Мајкл Плат, вјероватно неће знати одговор.

Заправо, он је најбогатија особа у Британији.

Осим што је најбогатији човјек у Великој Британији, он је и менаџер хеџ фонда, послије њега су Џим Ретклиф, сувласник Манчестер јунајтеда, те проналазач Џејмс Дајсон.

Али за разлику од, рецимо, петрохемијског тајкуна и сувласника Манчестер јунајтеда сер Џима Ратклифа (13,1 милијарди фунти) и проналазача Џејмса Дајсона (10,8 милијарди фунти), који заузимају друго и треће мјесто у лиги богатства УК, Мајкл Плат је остао интригантно у сjенци.

Запад забринут због развоја независних финансијских механизама!

Запад забринут због развоја независних финансијских механизама!

Чак ни рецепционар на рецепцији стакленог небодера у близини станице Викторија, гдје се на осмом спрату налази лондонско сједиште његовог хеџ фонда, не зна за њега. Његова компанија, БлуКрест Капитал Менаџмент  „BlueCrest Capital Managemen) да. Али сам газда, не.

Веб страница компаније се чак ни не учитава, а 56-годишњи Плат не одговара на е-пошту.

Ипак, иза његове релативне анонимности и метеорског успона из средње класе у Престону, постоји и контроверзна прича која је кулминирала раније овог мјесеца његовим укључивањем (заједно са Ратклифом и Дајсоном) у првих 200 Форбсове листе појединаца на свијету, са богатством процијењеним на 14,3 милијарде фунти.

Дејли мејл наводи да има пентахус на најпрестижнијој адреси у Лондону, као и три терасе, приватни лифт, стан и у Њујорку, као и куће у швајцарским скијалиштима, суперјахту, авион, и приватну колекцију умјетнина.

Такер Карлсон отворио налог на Телеграму

Такер Карлсон отворио налог на Телеграму

Његови родитељи, поносан и скроман пар, нису били вољни да прихвате новац свог сина, али бивши комшије у Престону испричале су како је успио да убиједи своју маму, страствену играчицу голфа, да му дозволи да јој купи викендицу поред терена за голф близу Лидса и прије неколико година јој је набавио карте за Мастерс у Аугусти.

Да ли би свијет у коме је Мајкл Плат одрастао може бити даље удаљен од планете коју сада настањује?

За разлику од већине хеџ фондова, који користе храбре и иновативне стратегије за максимизирање профита за инвеститоре, БлуКрест је претворен у лично инвестиционо средство за Плата, његове старије партнере и запослене. Другим ријечима, нема спољних клијената. „У суштини, имамо једног клијента, а то је Мајк“, недавно је цитирао бивши портфолио менаџер компаније БлуКрест. „Он је ЦЕО, он је ЦИО [главни службеник за информације].“

Отуда разлог зашто је разведен отац двоје дјеце богат. То би такође могло помоћи да се објасни зашто је Плат који се стиди јавности – имао посљедњи интервју прије више од деценије како би промовисао умјетничку емисију коју је спонзорисао.

Парламентарна скупштина СЕ подржала чланство Приштине: Већина за извјештај Бакојани

Парламентарна скупштина СЕ подржала чланство Приштине: Већина за извјештај Бакојани

Било је неколико значајних изузетака. Године 2019. ухваћен је како се хвали својим богатством у њујоршком жутом таксију. Снимак је снимљен и постао виралан на Волстриту. На питање таксисте чиме се бавио, Плат, обучен у сако и бијелу кошуљу и у друштву младе жене коју представља као своју дјевојку 'Летицију — 'љубав мог живота', одговара: ' Ја сам особа са највећом зарадом у свијету финансија.'

„Они жестоко чувају своју приватност и мрзе своје редовно појављивање на листама богатих у новинама“, написао је финансијски уредник Патрик Хоскинг. Плат инсистира да је снимак таксија, који су преузеле ТВ мреже, био шала након „добре флаше вина".

Плат се такође појавио на екрану у ХБО драми „Билионс“, која се тренутно приказује о свијету високих финансија у Њујорку са Дамијаном Луисом у главној улози. У ствари, Плат је глумио самог себе, са америчким акцентом, у првој епизоди треће сезоне, када говори колегама из игре, окупљеним око стола у италијанском ресторану, да би главни лик (Бобија Акселрода којег игра Луис) требало да „ради како хоће' са својим готовином 'иначе,шта је ***ена поента".

То је филозофија коју је Плат усвојио далеко од камере, али која га је недавно довела до проблема са регулаторима. Годину дана након што је видео о хвалисању таксија доспио на насловне стране, америчка Комисија за хартије од вриједности (СЕЦ) наложила је БлуКресту да исплати 170 милиона долара (137 милиона фунти) инвеститорима, што је једна од највећих казни које су америчке власти наметнуле хеџ фонду.

Споменуо непостојећу државу: Нови гаф Бајден - покушао да се исправи, испало још горе!

Споменуо непостојећу државу: Нови гаф Бајден - покушао да се исправи, испало још горе!

Истрага СЕЦ-а је закључила да је БлуКрест „у више наврата пропустио да дјелује“ у свом најбољем интересу тако што је „пребацио своје најуспјешније трговце у фонд који је користио сопственом особљу на штету својих инвеститора у фондове“.

Упитна тактика појавила се прије више од једне деценије када је БлуКрест био у процесу претварања у приватно инвестиционо партнерство које више није управљало спољним новцем.

Британска управа изнијела је сличне оптужбе, додијеливши БлуКресту казну од 40,8 милиона фунти 2021. године „за пропусте у сукобу интереса“, што компанија негира и правно оспорава.

Незапамћено невријеме се сручило на Дубаи: Град у потпуном хаосу

Незапамћено невријеме се сручило на Дубаи: Град у потпуном хаосу

БлуКрест је поново био у невољи прошле године када је Апелациони суд пресудио да његови партнери треба да буду обвезници пореза на доходак на основу платне шеме из 2008. године.

Поред било чега другог, Сити и Волстрит су преплављени кршењем прописа и, што је још важније, БлуКрест нема спољне клијенте о којима би требало да брине или да их импресионира.

Његове препирке са регулаторима и пореским службеницима представљају једине стварне грешке у иначе звјезданој каријери, наводи Дејли мејл.

Једини приказ његовог раног живота у Престону — одрастао је у 1930-им на периферији града са своје двије сестре — садржан је у књизи Хедге Фунд Маркет Визардс, објављеној 2012. цијело поглавље је посвећено Плату и пружа фасцинантан увид у године његовог формирања.

Станивуковић у

Станивуковић у "немогућој" мисији

Када је био дјечак, рекао је, волио је загонетке па му је његов покојни отац, предавач грађевинарства на Универзитету у Манчестеру, купио Рубикову коцку.

Многи људи нису у стању да ријеше геометријску загонетку, али он је то ријешио за 36 сати када сам „могао то да урадим из било које позиције за мање од једног минута“.

Мајкл Плат је тада имао само десет година. Са 12 година посјећивао би кућу своје баке, озбиљног инвеститора у акције која га је научила да тргује.

До 14. године, када је био ученик у Кинг Едварду VII, независној школи у оближњем Литам Ст Ансу, уложио је њен рођендански поклон од 500 фунти у бродску линију која је брзо утростручила цијену.

Беба проглашена мртвом у болници па се пробудила непосредно прије сахране

Беба проглашена мртвом у болници па се пробудила непосредно прије сахране

Био је страствени читалац Инвесторс’ Кроникл и знао је „сваку статистику сваке компаније“.

„Добро се сјећам Мајкла како је ходао улицом у школској униформи“, рекао је комшија. „Знам да је веома вриједно учио у школи. Били су дивна породица.’

Плат је добио мјесто на Империјал колеџу у Лондону да студира грађевинарство, али је промијенио послије годину дана јер му је курс био досадан, да би читао математику и економију на Лондонској школи економије.

Зарађивао је до 30.000 фунти као студент улагањем у новоприватизована комунална предузећа - богатство за студента у било ком тренутку - али су његове акције изгубиле половину вриједности у једном дану током краха у октобру 1987.

Хаос у Хрватској због невремена: Ишчупана стабла и снијег

Хаос у Хрватској због невремена: Ишчупана стабла и снијег

Мајкл Плат каже да је то био један од ријетких путева да је икада био неуспјешан.

Ј. П. Морган га је запослио као приправника у Њујорку послије се попео и постао извршни директор у Лондону.

Његов лични живот се показао мање успјешним. Његов брак са Хелен Сандерсон 1995. године донио је двоје дјеце, али се касније развео.

БлуКрест Капитал је основан 2000. године. Фирма је своју прву годину завршила са приносом од 30 одсто и 1 милијардом долара (скоро 800 милиона фунти) у имовини под управљањем — скоро девет пута више од новца који је имала на почетку. У року од једне деценије запошљавало је више од 300 радника.

На питање коју врсту трговца воли да ангажује од стране аутора књиге Хедге Фунд Маркет Визардс, Џека Швагера, Плат му је рекао: „Тражим тип типа у Лондону који устаје у седам сати у недјељу ујутру када су му дјеца још увијек у кревету и пријављује се на покер сајт како би могао да одабере америчке пијанице који се враћају кући у суботу увече. . . то је тип момка којег желим у тиму — неко ко разумије ивицу.’

Сатлер прешао у Црну Гору: Познато ко је нови шеф Делегације ЕУ у БиХ

Сатлер прешао у Црну Гору: Познато ко је нови шеф Делегације ЕУ у БиХ

Радници у БлуКрест-у, познато је, добро су плаћени.

Једна од звијезда била је Платова дугогодишња пријатељица и штићеница, Леда Брага, рођена у Бразилу, бивша колегиница Ј. П. Моргана, која је сада најмоћнија жена менаџерка хеџ фондова на свијету.

Чланови финансијске заједнице у пореском рају описују Плата као „енигматичног“, фигуру која се ријетко виђа и нико заиста не зна колико је времена провео у свом стану са погледом на марину у Сент Хелијеру.

О њему знају више у његовом родном граду, иако његова мама Гејл и покојни отац Брајан, који су били неизмјерно поносни на њега, никада не говоре о његовом успјеху.

Упаљена бакља за Олимпијске игре

Упаљена бакља за Олимпијске игре

„Једног Божића Мајкл је својој мајци дао велики чек“, присјећа се пријатељ. „Али она то није хтјела. Рекла је: "Не треба ми." Она је веома скромна особа.’

Никада није уновчила чек.

Платов син Маркус, који је у средњим двадесетим, сада иде очевим стопама. Недавно се придружио БлуКресту.

„Заслужујете ову нову прилику“, поносно је објавио Плат на ЛинкедИну. „Желим ти сву срећу, али не очекујем да ће ти требати срећа!“

Изван града, Плат, који је донирао најмање 225.000 фунти Конзервативној странци, заљубљеник је у савремену умјетност и уложио је милионе у приватни умјетнички фонд.

Међутим, за разлику од својих „играчака“, закључује Дејли мејл, Мајкл Плат је некако успио да остане непримјетан. И то је начин који он воли.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: