Лајчак иде у Швајцарску

Сатлер прешао у Црну Гору: Познато ко је нови шеф Делегације ЕУ у БиХ

  • Извор: Агенције
  • 16.04.2024. 17:35

Високи представник ЕУ за спољне послове и безбједносну политику, Жозеп Борељ, именовао је Луиђија Сореку за новог шефа Делегације ЕУ у БиХ, наведено је у саопштењу Европске службе за спољне послове.

Борељ је именовао специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака за амбасадора ЕУ у Швајцарској, док ће нови шеф Канцеларије ЕУ у Приштини бити стални представник Естоније при ЕУ и бивши амбасадор у Црној Гори Аиво Орав.

Како се наводи у данас објављеном саопштењу Европске службе за спољне послове (ЕЕАС), Борељ је именовао 44 шефа делегација, канцеларија и отправника послова ЕУ за предстојећу дипломатску ротацију у делегацијама ЕУ широм свијета, међу којима је и актуелни шеф јединице за Црну Гору и Србију при Европској комисији Мајкл Милер, који је именован за амбасадора у Бангладешу.

На објављеној листи не наводи се име Лајчаког насљедника за специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине, а овим промјенама дипломатског кадра обухваћено је више партнера са Западног Балкана.

Тако је специјални изасланик ЕУ за спољне аспекте миграција и бивши амбасадор ЕУ у Албанији Луиђи Сорека именован за амбасадора ЕУ у БиХ, док је актуелни амбасадор ЕУ у Сарајеву Јохан Сатлер именован за амбасадора ЕУ у Црној Гори.

Нови амбасадор ЕУ у Сјеверној Македонији биће актуелни амбасадор ЕУ у Малезији и бивши шеф одјељења за подршку делегацијама у ЕЕАС Рокас Михалис.

Генерална директорка за Европу у ЕЕАС Ангелина Ајхорст именована је за амбасадора ЕУ у Египту.

Процес именовања биће формализован након пријема званичног одобрења земаља домаћина, тамо гдје је то могуће.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм