Организацији Удружене жене

Није то само поклон: Нова подршка Infinity групације економском оснаживању жена

  • 07.03.2024. 10:12

Економско оснаживање жена жртава насиља, кључно је у борби коју организација Удружене жене из Бањалуке годинама води на неколико фронтова. Због тога су прије осам година и основале Фонд за економско оснаживање жена захваљујући којем су бројне жртве породичног насиља успјеле да стану на своје ноге и почну неки нови и бољи живот.

Економско оснаживање жена жртава насиља, кључно је у борби коју организација Удружене жене из Бањалуке годинама води на неколико фронтова. Због тога су прије осам година и основале Фонд за економско оснаживање жена захваљујући којем су бројне жртве породичног насиља успјеле да стану на своје ноге и почну неки нови и бољи живот. 

Овај Фонд "живи“ од донација и због тога је свака марка и сваки знак пажње велика ствар, кажу из Удружених жена, које је осмомартовским поклоном и ове године обрадовала Infinity International Group.

Infinity групација годинама показује да има слуха и разумијевања за оно што радимо и то нам је додатни вјетар у леђа, каже Горица Ивић из Удружених жена и напомиње да је изузетно важно да велике компаније препознају значај Фонда и свега онога што кроз њега може да се оствари.

"Ми се годинама боримо за унапређење политика у области борбе против насиља, а посебно нам је важна директна подршка женама кроз Сигурну кућу, СОС телефон, правно и психолошко савјетовалиште. Ипак, и кад успијемо да пружимо помоћ, оно што на крају недостаје је управо економско оснаживање и скуп мјера које могу помоћи женама да наставе нормалан живот. У том смислу ради наш Фонд који је првенствено намијењен нашим корисницама које имају жељу и визију да нешто раде и којима је то једина врста помоћи“, каже Ивић. 

Такође напомиње да велики број жена у Сигурну кућу долази са дјецом, што је додатни мотив да им се помогне и омогући да закораче у неки нови живот.

"Средства додјељујемо у складу са индивидуалним потребама. Некад су то средства за пластеник, опрема за рад, занатске услуге. Фонд је основан 2016. године и све већи број компанија и појединаца препознаје његов значај, што нам је показатељ да смо урадиле и радимо праву ствар“, каже Ивић. 

У сусрет 8. марту, традиционално стављамо у фокус управо ту економску компоненту наше борбе, каже Амела Башић Томић, дугогодишња координаторка Сигурне куће у Бањалуци. Зато је и ове године посебан позив упућен послодавцима. 

"Константно промовишемо значај запошљавања и зато упућујемо позив послодавцима да у току године запосле најмањe једну корисницу Сигурне куће. У нашој бази података већ имамо више од 15 компанија које нуде ту могућност, а сваке године јавља их се све више. Све то значи да свијест о томе постоји и то је велика побједа свих нас“, каже Башић Томић. 

И Infinity групација биће активан партнер у запошљавању жена корисница Сигурне куће, каже Сергеј Мочевић, бизнис девелопмент манаџер у IIG, који је гошћама из Удружених жена уручио овогодишњу донацију. 

"Осим новчане помоћи од 3.000 КМ Фонду за економско оснаживање жена, ове године ћемо Сигурној кући донирати и три рачунара за потребе корисница, а наш центар Calculus држаће и обуку за кориснице, ради унапређењa вјештина рада на рачунару које им свакако могу бити од помоћи. Наша групација од свог оснивања препознаје значај друштвено одговорног пословања и помоћи широј заједници, а рад Удружених жена заиста није тешко препознати, јер су својим трудом и залагањем много тога постигле“, каже Мочевић. 

Напомиње да је групација и својим "бројним стањем“ већ показала да су жене посебно цијењене и добродошле у њихов тим, имајући у виду да су у оквиру IIG на великом броју руководећих позиција управо жене. 

Све то показује да су као лидери у области енергетике и информационих технологија успјели да разбију предрасуде и подјеле на мушка и женска занимања, због чега ће, кажу из Инфинитy групације, Удруженим женама и њиховој  борби увијек бити од помоћи.  

Посебни осмомартовски поклони

Организација Удружене жене својим домаћинима није остала дужна, па су и оне дошле са поклоном. У питању је ручно рађен зидни сат са мотивима дрвета живота, које су направиле кориснице Сигруне куће, у оквиру радно-окупационе терапије. 

"То је један од видова помоћи угроженим женама, али и начин да њихов рад посебно промовишемо. Управо је у Дому омладине у току изложба радова, а новац од продаје иде у руке креаторки“, каже Амела Башић Томић. 

Напомиње да је то један од начина да се анимира и шира друштвена заједница која ће, не само куповином, већ и самом посјетом изложби, показати да је свјесна проблема са којима се ове жене суочавају.


Пратите нас и путем Вибера

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)