Саопштење

Удружење новинара о писму британског амбасадора уредници АТВ-а: Покушај застрашивања

  • Извор: АТВ
  • 18.01.2024. 14:00

Удружење новинара Републике Српске огласило се након што је британски амбасадор у БиХ Џулијан Рајли писао главном и одговорном уреднику информативног програма Алтернативне телевизије Милијани Кос.

Из Удружења су навели да су принуђени да се огласе како домаћој, тако и свјетској јавности, у свјетлу, како су навели у саопштењу, скандалозног понашања амбасадора Рајлија.

"Амбасадор Рајли, не само да се грубо мијеша у унутрашње прилике једне сложене земље, као што је државна заједница Републике Српске и ФБиХ, дајући себи за право да оцјењује шта је код нас уставно, а шта не; него и задире у слободу говора и медија, што је крајње недопустиво и више се не смије понављати“, наведено је у саопштењу.

Британски амбасадор писао главном уреднику АТВ-а:

Британски амбасадор писао главном уреднику АТВ-а: "Забринут" због нашег прилога!

Из Удружења поручују да је нечувено да се један амбасадор друге државе обраћа неком медију, а нарочито лично некоме од новинара. 

"При том, британски амбасадор Рајли се у свом писму директно мијеша у уређивачку политику Алтернативне телевизије, коментаришући извјештавање њених новинара у вези са увођењем британских санкција маркетиншкој агенцији, уз опаске да је тај извјештај био непрофесионалан“, додали су из Удружења.

Џулијан Рајли, кажу у саопштењу, није никакав ауторитет у области медија, те осим што његова земља преко три деценије отворено подржава једну страну у унутрашњем сукобу, са медијима може комуницирати само као саговорник. У саопштењу се додаје да Рајли своје мишљење може изразити по важећим законима Републике Српске и БиХ, али на првом мјесту мора "очувати свијест да је овдје гост. Никако надређени у било ком погледу.“

Кос одговорила британском амбасадору: Писмо сматрам директним притиском на рад АТВ-а!

Кос одговорила британском амбасадору: Писмо сматрам директним притиском на рад АТВ-а!

"Удружење новинара Републике Српске сматра овакво понашање британског амбасадора покушајем застрашивања, као и директним притиском на рад медија у Републици Српској. Тим више, што ранији притисци на Алтернативну телевизију из Бањалуке као колектив, очигледно нису уродили плодом. Зато се овим потезом Џулијана Рајлија, прешло на издвајање појединца, уреднице информативног програма Милијане Кос. Колегиница Кос се тако лично налази на удару дипломатског представника једне нуклеарне силе са колонијалном прошлошћу. Стога, пружамо потпуну и безусловну подршку колегиници Кос, да свој уреднички посао настави радити без освртања на ову врсту притисака, односно пријетњи санкцијама, већ онако како јој лична и професионална савјест налаже. Наравно, уз поштовање свих норми новинарске професије.

Подсјећамо да је управо Алтернативна телевизија под америчким санкцијама већ трећу годину, а без било каквог званичног образложења, осим неслагања са уређивачком политиком ове куће“, навели су из Удружења.

Да ли амбасадор Рајли жели да буде цензор медија у Српској?

Да ли амбасадор Рајли жели да буде цензор медија у Српској?


Ђуричић: Амбасадор Велике Британије директно врши притисак на медијску заједницу

Ђуричић: Амбасадор Велике Британије директно врши притисак на медијску заједницу


Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм