Шта ће бити са Балканом?

Кит Кларенберг за АТВ о малигном британском утицају

 • Извор: АТВ
 • 20.01.2024. 20:38

Шта ће бити са Балканом? Пита то Бајден. Како то извјештавате? Питају Британци. По свему судећи било би биље да нас и једни и други оставе на миру. А не да нам уводе санкције и пишу писма из амбасада. Шта нам свима заиста мисле говори и понашање британског амбасадора Џулијана Рајлија, који експлицитно пријети нашем медију само зато што им се не свиђа кога све помињемо у нашим прилозима. Господин Рајли би са нама вјероватно као Американци са његовим имењаком Асанжом. О малигном британском утицају на овом простору за АТВ је говорио Кит Кларенберг, истраживачки новинар из Уједињеног Краљевства.

"Британска влада и британска амбасада у посљедњих неколико седмица заиста су се умијешале у одређене процесе у Републици Српској и БиХ. Веома су активни у „давању савјета“, у недостатку бољег израза, нашим политичарима и грађанима. Да ли је овакво понашање типично за Британце и да ли је то новијег датума за њих? 

"То је веома типично, мислим да је важно да имамо у виду да је ово први пут јасно описала члан Конзервативне странке, која је бивши оперативац "дубоке државе", Алиша Кернс. Она је Балкан назвала „нашим двориштем“. Управо тако Лондон гледа на овај регион. Морате да имате на уму такође да Британија има дугу историју покушаја да доминира и експлоатише овај регион. Постојао је и период у којем је дјеловао Педи Ешдаун, бивши агент службе "МИ6", касније лидер либералних демократа, што је само по себи контрадикторан појам. Он је био високи представник у Сарајеву, и остао је познат јер је циљао изабране званичнике Срба у БиХ, како би их смијенио са њихових позиција, јер се нису покоравали нато смјерницама по свим питањима. Овакво мијешање се очекује и даље, говори о постимперијалистичкој занесености која још преовладава у британској влади, која још мисли да они контролишу свијет и да је то њихово богом дато право".   

Посљедњи случај је писмо британског амбасадора, господина Џулијана Рајлија, нашем главном и одговорном уреднику, госпођи Милијани Кос. Писмо је у вази са нашим извјештавањем о британским санкцијама против једне маркетиншке компаније. та компанија је била задужена за промоцију прославе дана републике српске 9. јануара. то је заправо први пут да један амбасадор пише неком новинару, којем заправо говори како да ради свој посао. 

"Поново, то је једна појава карактеристична за Британце. Постоји једна мало позната агенција британске владе, која се зове Одбрамбено-безбједносни комитет за савјетовање медија. Њу воде британска обавјештајна служба и британско министарство одбране, и она наређује медијима о чему могу или не могу извјештавати, и на који начин, у вези са темама државне безбједности. На примјер, недавно је издато „Д-обавјештење“, што у преводу значи „не објављуј!“, у којој се од уредника и новинара у Британији захтијева да се не пишу о присуству британских специјалних ваздушних снага у гази, које проводе „антитерористичке операције“. 

Можемо само замислити о чему се ради, али гле чуда, британски медији су се повиновали и нису извјештавали о овим стварима. Мислим да Британци мисле да ће се и друге државе исто понашати, уколико се они питају. Што се тиче санкционисања маркетиншке компаније, мој утисак је да Британци желе да у потпуности контролишу комуникације у цијелој БиХ, укључујући и Републику Српску. Мало је познато, а ја сам о томе извјештавао, да Британци воде тајну операцију у циљу управљања стратешким комуникационим и информационим способностима владе у Сарајеву у случају ковида. Можемо се само питати да ли се тај ниво контроле примјењује и на друге сфере. "

Ствар која је за нас заиста шокантна је што амбасадор у свом писму каже: „Уколико се овакво извјештавање настави, остаје отворена могућност да о овој ситуацији обавијестим надлежна тијела.“ Да ли је ово отворена пријетња новинарима? 

"Наравно, то је директна пријетња новинарима, мислим да бисте то требали објављивати колико год је могуће, јер је апсолутно шокантно. Мислим да просјечан Британац нема представу о томе шта британска влада ради у БиХ, и они тако нешто не подржавају. Постоји цитат Лојда Џорџа, британског премијера из Првог свјетског рата, који је рекао да би се рат завршио сутра, да су људи знали шта се дешава на ратишту. Зато они то не смију знати и неће знати. Такво мишљење се примјењује на многе ствари које британска влада ради. Они знају да уколико би јавност, поготово њихови држављани у иностранству, сазнали шта они заправо раде, они то више не био могли да раде, дошло би до револуције. Зато то мора да буде тајно.  "

Шта би се десило по вашем мишљењу, када би амбасадор било које државе у Лондону, написао писмо, нпр. телевизији Скај Њуз, у којем изражава „дубоку забринутост“ у вези са њиховим извјештавањем о било којој теми? 

"То би био национални скандал, осим ако се не би радило о америчком или израелском амбасадору. Постоји документарац Ал Џазире под називом „Лоби“, у којем су оперативци Мосада снимљени да говоре како како имају листу посланика које треба да ликвидирају. То није добило никакву пажњу медија. Можемо се питати шта би се десило да је неки званичник руске амбасаде, или дипломата из Републике Српске снимљен да тако нешто говори. Мислим да овдашњи званичници нису толике социопате да би се умијешали у такве активности. Међутим, то би био национални скандал. То заправо говори нашем осјећају да владамо свијетом, нарочито БиХ. Постоји све већи број „британских миротвораца“ на улицама Сарајева, који наводно чувају од руске агресије. Али, чији су то војници овдје извршили инвазију? Па британски. "

Рекли сте да је Балкан и БиХ заправо двориште за британске политичаре, зашто је Балкан толико важан за Уједињено Краљевство. Видјели смо то много пута током 20-ог вијека. Да ли је ово посљедњи покушај да се заузме неко упориште прије него што дође до нове подјеле свијета, мултиполарног свијета? Једном ће се завршити и руско-украјински сукоб, десиће се велике промјене у свијету. 

"Из једне шире перспективе, јужним Словенима и Србима нарочито кроз историју је било јако тешко управљати. Штитили су себе и оно што сматрају својим. Британци не воле било шта што не могу да контролишу. У контексту Балкана као „неуправљивог“ региона, постоји документ британске владе под називом „Глобална Британија – западни Балкан“ у којем је предложен план за доминацију овим регионом. Нико у британској влади се није запитао имамо ли ми право да то радимо и да ли људи који тамо живе заправо желе да ми то урадимо? О томе не размишљају британски доносиоци политика. О томе се мало зна и мало расправља, али Британија је била кључна компонента у посредном рату у Украјини са Русијом. 

Они су то форсирали годинама, вјеровали су да када би Русију међународно изоловали, дипломатски одсјекли из рјешења кризе у Донбасу, да би то довело до рата у којем би запад неизбјежно побиједио. Јасно је да су Британци незадовољни америчком уздржаношћу у Украјини. Ово је требало да буде доказ западне доминације у свијету. Заправо је то сраман, јадан пораз запада, који још покушавају да схвате. У том контексту би сукоб на Балкану био много лакши за управљање и много лакши за побједу, из британске перспективе. Мене и друге аналитичаре увијек брине могућност отварања новог фронта."

Да ли бисмо ми требали да се бринемо? Да ли Британци нагињу ка ситуацији стварања сукоба, у којој се они појављују као миротворци и мировњаци? 

"Апсолутно, ово смо видјели и 2022. Британци су стајали иза одлуке Кристијана Шмита да се преокрену резултати избора. Знали су да ће то створити додатну напетост, то се и десило, и гле, долазе британски мировњаци. Иду свијетом и пале пожаре тамо гдје су већ просули бензин. "

Једна од области у које сте посебно укључени је британска улога током рата у БиХ од 92-95. нарочито у вези са догађајима у Сребреници и око ње. Са неких од докумената британског министарства одбране скинута је ознака тајности, шта нам говоре? 

"Ови документи су били у архивима већ неко вријеме, али нису анализирани. То би требало да вам говори нешто и о квалитету британских новинара уопште. Ти документи показују како се у јуну 95. читав мјесец дана прије акције заузимања Сребренице од стране ВРС, која није ни планирала да заузме Сребреницу, већ да се бори против бошњачких напада на цивилна подручја. Показују да су Британци знали да се нешто спрема у Сребреници. Знали су за то, али нису ништа урадили. Чак су веома снажно хтјели да ово нико не сазна.  Документи говоре о холандској истрази у паду Сребренице. У документу јасно пише да било који британски званичник, уколико га питају о британским обавјештајним подацима о предстојећем нападу на Сребреницу не би смио да каже било шта. Већ дуже од 20 година. Чак и незванично на снази је прикривање и заташкавање. Очигледно питање је зашто? Моја радна теза је да су Британци жељели да се Сребреница деси, да је то нешто што су координисали са бошњачким лидерима, Изетбеговићем и другима, јер су хтјели и требао им је масакр који би оправдао НАТО ваздушне нападе на ВРС,"

Да ли је то разлог због које су Британци покушали да прогурају резолуцију Савјета безбједности УН о наводном геноциду у Сребреници, која је одбачена захваљујући руском вету? Да ли су хтјели да заташкају своју улогу у тим догађајима, па им је требала нека већа вијест? 

"Да, апсолутно, одавно постоји тренд недосљедности у британској обавјештајној служби. То се десило и у наводном масакру цивила у Бучи (Украјина). Британци су прво говорили да се овдје ради о геноцидној намјери Руса, тражили су међународну подршку украјинских ратних напора. Када су Руси тражили посебну сједницу о догађајима у Бучи, Британци су то блокирали. Зашто? Ако вам је то од толике важности, зашто бисте блокирали званичну истрагу о тим догађајима? Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров неколико пута је тражио имена појединаца који су наводно убијени у Бучи. Украјински и британски званичници нису хтјели ништа да кажу, зашто? 

"Вратимо се на најновије догађаје код нас у Републици Српској и БиХ. Као што знате, у току је суђење против предсједника Републике Српске господина Милорада Додика, коме се суди јер није проводио одлуке Кристијана Шмита, који није легални високи представник у БиХ. То мисле власти Републике Српске, то мисле Русија и Кина. Како гледате на ту ситуацију?  

Додик се доказао као један проблематичан карактер који одбија да ради како кажу европске окупационе снаге у БиХ. Постоји јак британски интерес у судским нападима не само на Додика него на све званичнике који се не повинују „британским вриједностима“, ако се могу тако назвати. Када погледате који људи то форсирају и финансирају ту врсту организација и људи који воде те правосудне поступке. Често су то Британци. Они имају програме обуке адвоката и судија широм Балкана, да покрећу овакве случајеве. На примјер, заборавио сам њено име, али послије обојене револуције у Македонији прије неколико година, главна јавна тужитељка је била слављена у британским медијима као антикорупцијска краљица која помаже Македонији. Она је тренутно у затвору због преваре и корупције. Постоје фотографије британског амбасадора у Македонији чија мисија је била да уведе ту земљу у НАТО против воље становништва, фотографије које је снимио са овом женом која се сада у затвору.  Виђаћемо још тога, гдје ће људи које су славили као борце против корупције, на крају испасти дубоко корумпирани. 

Постоје ли бројне стране агенције, агенције које промовишу цивилни сектор, које овдје раде, а заправо су параван западних интереса на овом подручју? 

"Све. Генерално, стране невладине организације су виђене као алатке западног интереса. Постоје многи декласификовани и откривени документи нпр на Викиликсу, гдје амерички и британски званичници причају о томе како нпр. права особа са инвалидитетом могу да се злоупотријебе против влада. Ове организације често раде важан посао, али често постоји тамнија, дубља агенда. Једна од сјајних ситуација десила се када је Влада Републике Српске најавила регистар НВО, многе су пријетиле да ће напустити БиХ, а западни званичници су се жалили како ће грађани бих бити ускраћени за многе услуге. Очигледно је да би ове организације радије напустиле људе којима помажу него да открију ко их финансира. Запитајте се зашто је то тако, јер је заиста злобно."

Пратите нас и путем Вибера

 • 21:45 Серија: Насљедници (12+)

  ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

 • 22:45 Филм

  ''''Филм

 • 00:55 Ноћни програм

  Ноћни програм