Писмо британског амбасадора

Упркос притисцима АТВ остаје професионална

 • 20.01.2024. 19:48

Људи је ли то могуће??? Шта друго рећи о садржају писма које је на адресу главног и одговорног уредника АТВ-а упутио Џулијан Рајли, британски амбасадор у БиХ.

"Покушаји застрашивања дипломата на индивидуалном нивоу и погрешно приказивање легитимног рада страних амбасада су у потпуности неприкладни. Уколико се такво извјештавање настави, остаје отворена могућност да о овој ситуацији обавијестим надлежна тијела", наводи се у Рајлијевом писму. 

Милијана Кос, главни и одговорни уредник ИП-а АТВ-а писмо сматра застрашивањем и директним притиском на рад и британском амбасадору поручила је да ће АТВ и даље извјештавати о овој и другим темама, те да је то искључиво ствар уређивачке политике АТВ-а.

Уосталом, шта је спорно у прилогу питају се уредници и новинари АТВ-а. 

"На конкретно питање о Хелен Флукер, ми одговор нисмо добили. Ако постоји нешто спорно у прилогу, постоји демант. Осјетила сам одређену врсту притиска на то што радим, али познато је да се ми на АТВ-у не плашимо, већ смо трећу годину под америчким санкцијама и наставили смо да радимо као и досад, каже Наташа Милојевић, новинар АТВ-а.

Питају се и јавности шта би било када би неки страни дипломата запријетио неком британском медију, макар и таблоиду чији би га папарацо ухватио негдје у недоба на неприкладном мјесту. За познаваоца Бечке конвенције о дипломатским односима то је скандал.

"То би у Великој Британији био потпуни скандал. Не знам колико би времена требало протећи да све међународне асоцијације, које се баве заштитом права новинара кажу да је то недопустиво. То је само у БиХ допустиво, и то доказује да ова земља није земља, каже Огњен Тадић, правник.

Дакле, АТВ је професионално и објективно питала ко је особа која је таргетирала агенцију "Маниа" као подривача Дејтона само зато што је понудила најбољи програм обиљежавања 9. јануара дана Републике Српске, још боље га реализовала на одушевљење свих који су тај аудио-визуелни спектакл видјели, да би за то добила санкције. Умјесто одговора, АТВ је добила узнемирујуће писмо у којем се пријети, како је наведено, обавјештавањем надлежних тијела. Тако је голуб с маслиновом гранчицом, симбол  мира, на британски енглески преведено као подривање Дејтонског мировног споразума.

Срећом, осим АТВ тима професионалаца, још има довољно оних који стоје у одбрани од напада на медиј који већ двадесет шест година свој посао ради на задовољство гледалаца. И наставиће да ради.

"Пуну подршку пружам главној и одговорној уредници Алтернативне телевизије Милијани Кос и особљу АТВ-a које je било изложенo Рајлијевом дивљању јер нису дозволили да их застраше пријетње бахатог и исфрустрираног амбасадора, него су професионално и одговорно обављали свој посао, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

"Подршку смо добили од Удружења новинара Српске и захвална сам на томе и мислим да тако треба да буде. Ко год од колега да је "притиснут" у оном што ради, свако треба да реагује. Морам да кажем да није било реакције из Удружења бх. новинара", каже Милојевић.

Некада су Британци радо походили АТВ. Аутор ове приче више пута је угостио британске амбасадоре, претходнике Рајлија. Са пуно професионалности је АТВ реализовала пројекат "ЕУ зона" у сарадњи са британском амбасадом у БиХ, али тада су на челу амбасаде, британског савјета, ДФИД-ја и других британских организација у БиХ били неки други људи. Данас је све другачије, али једно увијек остаје исто. Дијалог умјесто пријетњи и притисака. Што се АТВ-а тиче, то је и понуђено. Досад одговора нема.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Филм

  'Филм

 • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

  Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

  ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

 • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

  ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.