Предсједник скупштине Удружења новинара Републике Српске

Ђуричић: Амбасадор Велике Британије директно врши притисак на медијску заједницу

  • Извор: АТВ
  • 18.01.2024. 13:59
  • 19.01.2024. 11:38

Предсједник скупштине Удружења новинара Републике Српске Бранимир Ђуричић рекао је да амбасадор Велике Британије у БиХ Џулијан Рајли, који је упутио писмо главном и одговорном уреднику АТВ-а, директно врши притисак на медијску заједницу.

"Ово је незапамћено. Заиста се не сјећам да је било који амбасадор писао критички било којем медију било гдје, а поготово у Републици Српској и ФБиХ", рекао је Ђуричић за АТВ.

Он додаје да је очекивао да британски амбасадор упути извињење АТВ-у за санкције које су уведене нашој медијској кући, али, умјесто тога, Рајли се усудио да критички коментарише један од наших прилога.

Кос одговорила британском амбасадору: Писмо сматрам директним притиском на рад АТВ-а!

Кос одговорила британском амбасадору: Писмо сматрам директним притиском на рад АТВ-а!

"Прилог је, по мом мишљењу, сасвим коректан. Чак и да није био у стандардима са професијом, заиста нема мјеста томе да неки амбасадор или неки дипломата, поготово не британски, на тај начин врши притисак на медијску заједницу, конкретно на колеге са Алтернативне телевизије", рекао је Ђуричић.

Он је рекао да би, када би наше дипломате коментарисале британске медије, њихова гласила експозитуре у Републици Српској или њихове невладине организације, то могло да траје 24 часа.

"То је потпуно недопустиво и ја позивам све асоцијације новинара у Републици Српској и ФБиХ и невладине организације да се и оне огласе и да попут Удружења новинара Републике Српске кажу апсолутно своје становиште да је ово недопустиво и да не можемо на овај начин да третирамо било кога у Републици Српској или ФБиХ, поготово не медије", рекао је Ђуричић.

Да ли амбасадор Рајли жели да буде цензор медија у Српској?

Да ли амбасадор Рајли жели да буде цензор медија у Српској?

Он је још једном поновио да је такво понашање амбасадора недопустиво и да не може било који политичар или дипломата да се на овај начин односи према новинарима.

"По мом мишљењу и мишљењу Удружења новинара Републике, на овај начин се врши директан и недопустив притисак. Јер као што вас нико није заштитио када сте доживјели то да вам буду уведене санкције иако сте приватни медиј, мислим да, нажалост, ни овога пута неће бити осуде са те стране", рекао је Ђуричић.

Ђуричић је, у своје и у име Удружења новинара Српске, пружио пуну подршку Алтернативној телевизији.

Гостовање Бранимира Ђуричића у АТВ Јутру погледајте у прилогу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм