Saopštenje

Udruženje novinara o pismu britanskog ambasadora urednici ATV-a: Pokušaj zastrašivanja

 • Izvor: ATV
 • 18.01.2024. 14:00

Udruženje novinara Republike Srpske oglasilo se nakon što je britanski ambasador u BiH Džulijan Rajli pisao glavnom i odgovornom uredniku informativnog programa Alternativne televizije Milijani Kos.

Iz Udruženja su naveli da su prinuđeni da se oglase kako domaćoj, tako i svjetskoj javnosti, u svjetlu, kako su naveli u saopštenju, skandaloznog ponašanja ambasadora Rajlija.

"Ambasador Rajli, ne samo da se grubo miješa u unutrašnje prilike jedne složene zemlje, kao što je državna zajednica Republike Srpske i FBiH, dajući sebi za pravo da ocjenjuje šta je kod nas ustavno, a šta ne; nego i zadire u slobodu govora i medija, što je krajnje nedopustivo i više se ne smije ponavljati“, navedeno je u saopštenju.

Britanski ambasador pisao glavnom uredniku ATV-a:

Britanski ambasador pisao glavnom uredniku ATV-a: "Zabrinut" zbog našeg priloga!

Iz Udruženja poručuju da je nečuveno da se jedan ambasador druge države obraća nekom mediju, a naročito lično nekome od novinara. 

"Pri tom, britanski ambasador Rajli se u svom pismu direktno miješa u uređivačku politiku Alternativne televizije, komentarišući izvještavanje njenih novinara u vezi sa uvođenjem britanskih sankcija marketinškoj agenciji, uz opaske da je taj izvještaj bio neprofesionalan“, dodali su iz Udruženja.

Džulijan Rajli, kažu u saopštenju, nije nikakav autoritet u oblasti medija, te osim što njegova zemlja preko tri decenije otvoreno podržava jednu stranu u unutrašnjem sukobu, sa medijima može komunicirati samo kao sagovornik. U saopštenju se dodaje da Rajli svoje mišljenje može izraziti po važećim zakonima Republike Srpske i BiH, ali na prvom mjestu mora "očuvati svijest da je ovdje gost. Nikako nadređeni u bilo kom pogledu.“

Kos odgovorila britanskom ambasadoru: Pismo smatram direktnim pritiskom na rad ATV-a!

Kos odgovorila britanskom ambasadoru: Pismo smatram direktnim pritiskom na rad ATV-a!

"Udruženje novinara Republike Srpske smatra ovakvo ponašanje britanskog ambasadora pokušajem zastrašivanja, kao i direktnim pritiskom na rad medija u Republici Srpskoj. Tim više, što raniji pritisci na Alternativnu televiziju iz Banjaluke kao kolektiv, očigledno nisu urodili plodom. Zato se ovim potezom Džulijana Rajlija, prešlo na izdvajanje pojedinca, urednice informativnog programa Milijane Kos. Koleginica Kos se tako lično nalazi na udaru diplomatskog predstavnika jedne nuklearne sile sa kolonijalnom prošlošću. Stoga, pružamo potpunu i bezuslovnu podršku koleginici Kos, da svoj urednički posao nastavi raditi bez osvrtanja na ovu vrstu pritisaka, odnosno prijetnji sankcijama, već onako kako joj lična i profesionalna savjest nalaže. Naravno, uz poštovanje svih normi novinarske profesije.

Podsjećamo da je upravo Alternativna televizija pod američkim sankcijama već treću godinu, a bez bilo kakvog zvaničnog obrazloženja, osim neslaganja sa uređivačkom politikom ove kuće“, naveli su iz Udruženja.

Da li ambasador Rajli želi da bude cenzor medija u Srpskoj?

Da li ambasador Rajli želi da bude cenzor medija u Srpskoj?


Đuričić: Ambasador Velike Britanije direktno vrši pritisak na medijsku zajednicu

Đuričić: Ambasador Velike Britanije direktno vrši pritisak na medijsku zajednicu


Pratite nas i putem Vibera

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

  Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

 • 16:10 Naša Srpska (R)

  ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

  ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

 • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)