Prirodni antiseptici su prehrambeni proizvodi koji sadrže glikozide, tanine ili fitoncide. Uz njihovu pomoć, proizvodi sa bakteriostatskim efektom inhibiraju rast i reprodukciju mikroorganizama.
Rukola
Rukola je poznata u našoj zemlji ne tako davno, ali je brzo stekla popularnost. Sada se prodaje u bilo koje doba godine. Pomalo gorkog ukusa, biljka sadrži fitoncide, glikozide i eterična ulja koja pomažu organizmu u borbi protiv bakterija i virusa. Na bazi rukole možete pripremiti razne salate. Pomiješajte ga sa drugim začinskim biljem, kao što je korijen, dodajte paradajz i avokado i začinite maslinovim uljem. Rukola odlično ide uz jela od mesa i ribe. Pored toga, možete dodati nekoliko stabljika u jela od jaja.
Ananas
Egzotično voće, pored zaliha vitamina, sadrži adstringente koji pomažu organizmu da se nosi sa mikroorganizmima. Pored toga, ananas sadrži enzim bromelain, koji pomaže u varenju proteina. Ananas ponekad vrijedi dodati vašoj ishrani. Možete ga samo dodati u voćne salate i napraviti, na primjer, piletinu sa pirinčem i ananasom. Budite oprezni, jer ananas može pojačati dejstvo antibiotika.
Cimet
Aromatični začin ne samo da daje jelima ukus i miris, već ima i antiinflamatorno i antibakterijsko dejstvo. Ovo se dešava ponovo zbog esencijalnog ulja - u cimetu je eugenol. Obično se cimet dodaje u peciva, a takođe se začini kafom i kuvanim vinom. Glavna stvar je da ne miješate pravi začin sa surogat. U svijetu su popularne dvije vrste cimeta - cejlonski i kasija. Prvo "tačno": raste uglavnom na Šri Lanki i južnim regionima Indije. Cejlonski cimet ima korisna svojstva i mnogo je skuplji od svog konkurenta. Ali kasija, koja se u prodavnicama predstavlja kao cimet, ne samo da nema antibakterijska svojstva, već sadrži i kumarin, koji je prilično toksičan i izaziva razne bolesti.
Limun
Nije uzalud da nam citrusi prvo padaju na pamet sa prehladom. Kora limuna sadrži fitoncide, zbog kojih je poznata po svojim antiseptičkim svojstvima: uništava mikrobe i ima antiinflamatorno dejstvo. Pored toga, limun je pravo skladište vitamina (C, A B1, B2, D i P). Postoji mnogo opcija za korišćenje: pospite je ribljim jelima, salatama, dodajte u peciva ili čaj. Samo imajte na umu da limun gubi svoja korisna svojstva u ključaloj vodi. Nemojte ga odmah dodavati u čaj, sačekajte da se malo ohladi.
Luk
Luk se takmiči samo sa bijelim lukom kada je u pitanju zaštita od virusa i bakterija. Naravno, sve ovo nije bez razloga: zaista sadrži prirodne antiseptike - isparljive. Povrće sjajnog ukusa ubija patogene mikroorganizme, poboljšava imunitet i pomaže u čišćenju krvi. Dodajte luk u salate, grickalice i supe - pomaže u borbi ne samo protiv virusa prehlade, već i mikroba, uključujući streptokoke, piše Magazin novosti.