Ризница витамина

Ево зашто је добро да једете кестење

  • Извор: Агенције
  • 29.10.2024. 22:54

Захваљујући ниском садржају масти и високом садржају влакана, кестен вам може помоћи да смршате, али и да вам цријева раде као сат.

Сезона кестена доноси мирис јесени, топлу атмосферу и тренутке уживања у овој драгоцјеној храни. Кестени су одувијек били симбол топлине и пријатних тренутака током хладнијих мјесеци, а њихов благи, орашасти укус осваја непца широм свијета. Некада су се користиле као основна храна, а данас их често видимо као посластицу. Међутим, осим што нас привлаче укусом, кестен је изузетно користан и за здравље, будући да има низ нутритивних предности.

Кестени су специфични по томе што садрже више угљених хидрата од већине других орашастих плодова, што их чини извором енергије, посебно током хладних дана. У поређењу са другим орашастим плодовима, кестен има мањи садржај масти, што га чини лакшим за варење и погодним за уравнотежену исхрану.

Никола Пејаковић проговорио о хендикепу с којим је рођен

Никола Пејаковић проговорио о хендикепу с којим је рођен

Кестен је богат влакнима која су повољна за пробавни систем, побољшавају рад цријева и смањују ризик од затвора.

Једна од главних предности кестена јесте њихов висок садржај витамина Ц, што је неуобичајено за орашасте плодове. Витамин Ц је неопходан за јачање имунолошког система, помаже у борби против инфекција и побољшава апсорпцију гвожђа из хране. Осим тога, кестен садржи витамин Б6, важан за здравље мозга и нервног система, и фолне киселине које су изузетно важне за труднице, јер помажу у правилном развоју фетуса.

Такође, кестен је извор минерала као што су калијум, фосфор, магнезијум и бакар, а они су добри за кости и функционисање цијелог организма.

Познато шта је дјечак терориста говорио док су га хапсили

Познато шта је дјечак терориста говорио док су га хапсили

Укључивање кестена у исхрану доприноси осјећају ситости, што може смањити потребу за непотребним грицкалицама.

Кестење нема глутен, па је идеалан за особе које нису толерантне на глутен. 

Могуће их је конзумирати на различите начине. Традиционално се пеку, што им даје богат, сладак укус и меку текстуру. Осим печеног кестења, може се кувати, користити у супама, пиреима или као додатак разним јелима. Кестен је идеалан за припрему здравијих посластица јер његова природна слаткоћа омогућава смањење количине додатих шећера.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: