С доласком јесени, на тржницама и уличним штандовима увелико се осјећа мирис куваног и печеног кестена, омиљене сезонске посластице.
Иако је кестен доступан у разним облицима, од кључног је значаја знати како препознати најквалитетније плодове који гарантују најбољи окус и текстуру.
Прије свега, при одабиру кестена треба обратити пажњу на његов изглед. Најбољи кестени су велики, сјајни и глатки, с чврстом, неоштећеном кором. Избјегавајте кестене с пукотинама, мрљама или промјенама боје, јер то може бити знак да су унутра оштећени или заражени инсектима. Добро је и благо стиснути плодове – квалитетан кестен би требао бити тврд и пун, без шупљег осјећаја или превише мекане текстуре.
Звук може бити добар индикатор свјежине кестена. Протресите неколико плодова: ако чујете звук као да унутра нешто шушка или удара о стијенке коре, кестени су највјероватније пресушени и стари.
Када је ријеч о окусу, најквалитетнији кестени имају слаткаст, орашасти укус, а након печења или кувања постају кремасти и благо брашнасти. Такође, важно је напоменути да би кестени требали бити што свјежији, јер након дужег складиштења губе влагу и своју специфичну текстуру.
Када купујете кестене на тржници или од уличних продавача, препоручљиво је тражити оне из локалних, природних узгоја, као што су они из регије Цазина и околних шума, које су познате по изузетно квалитетном кестену. Ови кестени не само да су укуснији, већ су и нутритивно богатији.
Уз ове савјете, у сезони кестена можете уживати у најфинијим плодовима, било да их припремате код куће или купујете вруће печене с улице.