Омиљена јесења грицкалица

Како припремити савршено кестење из рерне

  • Извор: Агенције
  • 10.10.2024. 07:22

С првим јутарњим измаглицама и учесталим кишама природа нас уводи у мирније доба године, јесен и зиму: дани су краћи, температуре ниже, а природа интензивније губи своје љетно рухо.

Ипак, у овом прелазном периоду све пршти од шаренила боја и дозрелих плодова, а у прве прохладне дане природа нам нуди кестен, прави јесењи плод и уједно један од симбола овог годишњег доба. Његове храњиве материје и активни састојци повољно утичу на прилагођавање организма на хладније дане.

Главни саставни дио кестена је скроб којег у сировом плоду има око 44 одсто, а осим скроба, у кестену има шећера, око четири одсто бјеланчевина и око два одсто масти. Плод је богат и витаминима Б групе, поготово Б1, Б2 и Б6, те минералима калијумом, калцијумом, магнезијумом и фосфором.

Кестене волимо у колачима и тортама, а најслађи су нам сасвим једноставни - печени. Припрема печеног кестена код куће многима није омиљена активност јер дуго траје, а често се догоди да он не излазе лијепо из корица па је једноставнија опција купити их печене док шетамо градом.

Ипак, посебан је гушт припремати их у топлини дома и у њима уживати као у омиљеној грицкалици док гледамо филм или уживамо у дугим разговорима са породицом и пријатељима.

У наставку прочитајте неколико трикова за увијек савршено печено кестење код куће - лагано ће се гулити, а унутра остати савршено мекан.

Печено кестење

Пут до савршено печеног кестења код куће заправо је врло једноставан, а најважније је набавити их док су још свјежи.

Једном када се баците на печење код куће, у рерни, не требају вам никакви додатни састојци - дословно само кестење.

Али, осим одговарајућег времена печења и температуре, најважнија је добра припрема кестена прије него што га ставите у рерну.

Први трик односи се на правилно зарезивање, а други на намакање у хладној води.

Припрема:

На равну страну свјежег кестена ножићем зарежите знак X, а затим га убаците у посуду с хладном водом на минимално један сат, како би омекшали.

Кестен послажите на плех за печење тако да је X знак окренут према горе и пеците га 30 минута на 180 степени.

Печени кестен пребаците у кухињску крпу - замотајте га чврсто те оставите 10 минута замотаног.

Затим извадите кестен из крпе, огулите и уживајте.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:30 Народ прича (Р)

    '‘Народ прича (Р)и (Р)

  • 13:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Бар ТВ (Р)

    'Ова екипа око шанка уљепшаће сваки радни дан – 'Бар ТВ' ексклузивно на АТВ-у. Сјајна тројка Филипс, Југослав и Сладан покренуће све могуће теме – од игле до локомотиве. Придружиће им се у тој 'борби' мисли и ставова колеге и другари. За њиховим шанком у ТВ бифеу ништа неће остати недоречено. И ничега неће бити превише, осим смијеха.

  • 14:10 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија: Авионџије (Р)