С првим јутарњим измаглицама и учесталим кишама природа нас уводи у мирније доба године, јесен и зиму: дани су краћи, температуре ниже, а природа интензивније губи своје љетно рухо.
Ипак, у овом прелазном периоду све пршти од шаренила боја и дозрелих плодова, а у прве прохладне дане природа нам нуди кестен, прави јесењи плод и уједно један од симбола овог годишњег доба. Његове храњиве материје и активни састојци повољно утичу на прилагођавање организма на хладније дане.
Главни саставни дио кестена је скроб којег у сировом плоду има око 44 одсто, а осим скроба, у кестену има шећера, око четири одсто бјеланчевина и око два одсто масти. Плод је богат и витаминима Б групе, поготово Б1, Б2 и Б6, те минералима калијумом, калцијумом, магнезијумом и фосфором.
Кестене волимо у колачима и тортама, а најслађи су нам сасвим једноставни - печени. Припрема печеног кестена код куће многима није омиљена активност јер дуго траје, а често се догоди да он не излазе лијепо из корица па је једноставнија опција купити их печене док шетамо градом.
Ипак, посебан је гушт припремати их у топлини дома и у њима уживати као у омиљеној грицкалици док гледамо филм или уживамо у дугим разговорима са породицом и пријатељима.
У наставку прочитајте неколико трикова за увијек савршено печено кестење код куће - лагано ће се гулити, а унутра остати савршено мекан.
Печено кестење
Пут до савршено печеног кестења код куће заправо је врло једноставан, а најважније је набавити их док су још свјежи.
Једном када се баците на печење код куће, у рерни, не требају вам никакви додатни састојци - дословно само кестење.
Али, осим одговарајућег времена печења и температуре, најважнија је добра припрема кестена прије него што га ставите у рерну.
Први трик односи се на правилно зарезивање, а други на намакање у хладној води.
Припрема:
На равну страну свјежег кестена ножићем зарежите знак X, а затим га убаците у посуду с хладном водом на минимално један сат, како би омекшали.
Кестен послажите на плех за печење тако да је X знак окренут према горе и пеците га 30 минута на 180 степени.
Печени кестен пребаците у кухињску крпу - замотајте га чврсто те оставите 10 минута замотаног.
Затим извадите кестен из крпе, огулите и уживајте.