Тврдо кувано јаје je једно од најосновнијих јела које може припремити и највећи кулинарски аматер.
Мало воде, једно јаје, неколико минута на шпорету и то је то - доручак или међуоброк спреман! Али, онда долази тренутак истине. Пресијечете јаје, баците поглед на жуманце и... ено је - зелена опна.
Па шта узрокује ту зелену опну око жуманца?
Прво и најважније: није ријеч о тровању, мутацији ни завјери о јајима из супермаркета. Зелена или сивкаста опна жуманца заправо је резултат сасвим нормалне хемијске реакције. Конкретно, ријеч је о споју гвожђа из жуманца и водоника из бјеланца. Кад јаје куваш предуго или на превисокој температури, настаје гвожђе сулфид - кривац за не тако сјајну боју.
Зелена опна је само показатељ да сте мало претјерали с кувањем. Срећом, лако се избјегава уз пар трикова. Ево како правилно добити тврдо кувано јаје:
Не кувајте предуго: Идеално вријеме је 9-12 минута. Све изнад тога води на путу ка - зеленилу.
Убаците их у хладну воду: Након кувања одмах их баците у ледену воду. Тиме заустављате кување изнутра и чувате боју жуманцета.
Почните с хладном водом: Јаја и воду загријавајте заједно. Тако имате више контроле над процесом и мањег ризика од пуцања жуманца.
А кад се направи зелена опна - можете ли јести такво јаје? Наравно да можете! Зелена опна је визуелна незгода, али нема никакве везе с токсичношћу.
Јаје је и даље безбједно за јело, под условом да није чудног мириса или текстуре. Истина, укус може бити за мрвицу непријатнији, с благим сумпорним нотама - али то је све, пише Нај Жена.