Да ли сте спремни да откријете бурек који је дигао цијели интернет на ноге? Заборавите на све досадашње рецепте: уз овај трик ваше коре ће бити тање од папира, а хрскавост је загарантована.
Тајна савршено хрскавог тијеста
Све је у необичном састојку у тијесту - водки. Двије кашике чистог алкохола помијешане са јогуртом чине тијесто еластичнијим и хрскавијим, а алкохол испарава током печења и не оставља никакав мирис.
Списак састојака
500 г меког пшеничног брашна
1 кашичица соли
1 кашичица шећера
7 г сувог квасца
200 мл топле воде
50 мл јогурта
2 кашике водке
3 кашичице уља + још за премаз
300 г мљевеног меса (или 250 г ситног сира и 200 г кајмака за варијанту са сиром)
Припрема
У великој посуди помијешајте брашно, со, шећер и квасац.
Додајте топлу воду, јогурт, водку и уље па мијесите 10-12 минута док тијесто не постане глатко и еластично.
Покријте крпом и оставите на топлом мјесту 30 минута да нарасте.
Подијелите тијесто на 4 једнаке кугле, разваљајте их што тање можете и премажите уљем.
Распоредите фил (месо или сир и кајмак), увијте сваку кору у ролну и потом их спојите у круг или плетеницу на плеху.
Печење и завршни детаљи
Загријте рерну на 220 и пеците бурек 25-30 минута док не добије златно-смеђу боју. За додатну сочност помијешајте 2 кашике јогурта са ситно исјецканим бијелим луком и прелијте печени бурек непосредно пред сервирање.
Сви који пробају ваш бурек ће остати без текста када осјете хрскаву, танку кору и сочан фил.