Tvrdo kuvano jaje je jedno od najosnovnijih jela koje može pripremiti i najveći kulinarski amater.
Malo vode, jedno jaje, nekoliko minuta na šporetu i to je to - doručak ili međuobrok spreman! Ali, onda dolazi trenutak istine. Presiječete jaje, bacite pogled na žumance i... eno je - zelena opna.
Pa šta uzrokuje tu zelenu opnu oko žumanca?
Prvo i najvažnije: nije riječ o trovanju, mutaciji ni zavjeri o jajima iz supermarketa. Zelena ili sivkasta opna žumanca zapravo je rezultat sasvim normalne hemijske reakcije. Konkretno, riječ je o spoju gvožđa iz žumanca i vodonika iz bjelanca. Kad jaje kuvaš predugo ili na previsokoj temperaturi, nastaje gvožđe sulfid - krivac za ne tako sjajnu boju.
Zelena opna je samo pokazatelj da ste malo pretjerali s kuvanjem. Srećom, lako se izbjegava uz par trikova. Еvo kako pravilno dobiti tvrdo kuvano jaje:
Ne kuvajte predugo: Idealno vrijeme je 9-12 minuta. Sve iznad toga vodi na putu ka - zelenilu.
Ubacite ih u hladnu vodu: Nakon kuvanja odmah ih bacite u ledenu vodu. Time zaustavljate kuvanje iznutra i čuvate boju žumanceta.
Počnite s hladnom vodom: Jaja i vodu zagrijavajte zajedno. Tako imate više kontrole nad procesom i manjeg rizika od pucanja žumanca.
A kad se napravi zelena opna - možete li jesti takvo jaje? Naravno da možete! Zelena opna je vizuelna nezgoda, ali nema nikakve veze s toksičnošću.
Jaje je i dalje bezbjedno za jelo, pod uslovom da nije čudnog mirisa ili teksture. Istina, ukus može biti za mrvicu neprijatniji, s blagim sumpornim notama - ali to je sve, piše Naj Žena.