Опрез

Колико дуго смијемо месо чувати у замрзивачу?

  • Извор: Крстарица
  • 24.02.2025. 04:00

Многе домаћице купују месо и чувају га у замрзивачу. Питање је колико дуго месо може да стоји тако замрзнуто.

Нема сваки комад меса исти рок трајања, као ни свака врста меса.

Пилетина и ћуретина

Цијели пилићи и ћурке могу се чувати у замрзивачу до годину дана. А ако им замрзнете комаде прса, батака, карабатака и крилца, треба их искористити у року од девет мјесеци, док изнутрице не смију да се замрзавају дуже од три до четири мјесеца.

Говедина, телетина и јагњетина

Када је ријеч о свјежем месу, може трајати и неколико мјесеци, у зависности од врсте меса. Сирови одресци могу да се чувају у замрзивачу од шест до 12 мјесеци. Котлети, међутим, због костију трају краће, од четири до шест мјесеци. Печено месо може да се замрзне између четири мјесеца и годину дана.

Свињетина

Сирова свињетина замрзава се слично као говедина и друго месо. Ако свињско месо исјечете на коцкице и замрзнете, може да се чува четири до шест мјесеци, а печено од четири до 12 мјесеци. Прерађено свињско месо, попут сланине, кобасица, виршле, шунке и слично, може да се чува у замрзивачу мјесец до два.

Мљевено месо

Без обзира на врсту сировог мљевеног меса, не треба га држати у замрзивачу дуже од три до четири мјесеца.

Рок трајања меса у замрзивачу према врсти:

Свињетина са костима – четири до шест мјесеци,

Свињетина без костију – четири до 12 мјесеци,

Јагњетина и телетина – девет мјесеци,

Говедина са костима – четири до шест мјесеци,

Говедина без костију – до 12 мјесеци,

Цијела пилетина или ћуретина – 12 мјесеци,

Комади пилетине или ћуретине – девет мјесеци,

Мљевена ћуретина или свињетина – три до четири мјесеца,

Изнутрице – три до четири мјесеца,

Сланина – мјесец дана,

Кобасице – један до два мјесеца,

Виршле – један до два мјесеца.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: