У јесен и зиму, када се на улицама појаве гомиле мандарина и њихов цитрусни мирис се помијеша са хладноћом предстојећих празника, многи од нас постављају себи питање - како препознати оне изузетно слатке, а како оне киселе?
Не знају сви да је одабир овог воћа права умјетност. Ево неколико савјета који ће вам помоћи да одаберете најбоље:
1. Боја
Прије свега, њихова боја је кључна. Интензивно наранџасте мандарине су први сигнал да имате посла са воћем које је пуно слаткоће.
Избјегавајте оне жућкасте, зеленкасте или блиједе нијансе - могу да буду незреле и киселе!.
2. Кора
Кора мандарине упозорава шта је унутра. Потражите воће са меком, али еластичном кожицом која је благо одвојена - то је знак да се унутра налази сочно и слатко месо.
Превише танка и љепљива кожа може да укаже на малу количину сока.
3. Мирис
Добро одабране мандарине требало би да вас одушеве својом аромом већ у продавници или на пијаци.
Ако примијетите изразит, свјеж мирис, то је знак да је воће свјеже и пуног укуса.
4. Мјесто код петељке
Оно што често измиче нашој пажњи је место код петељке. Ако је бијело и мекано, можете да будете сигурни да плод није предуго одлежао након брања и да је задржао свјежину.
Смеђа и дрвенаста мрља је, нажалост, сигнал да је мандарина горка и без сока.
Пратећи ове једноставне савјете, можете да уживате у изузетно слатким мандаринама које ће зимске вечери учинити пријатнијим и биће савршен додатак свакој трпези.
Не дозволите да избор ових плодова постане лутрија, већ искористите своје знање да од сваке мандарине направите прави празник за непце, пише "Мондо".