Будите опрезни

Мандарине могу имати негативан утицај на ова два органа

  • Извор: Нова.рс
  • 20.12.2024. 10:20

Сочност мандарина, освјежавајући укус и богатство хранљивих материја најбољи је избор воћа током зимских мјесеци.

Мандарина потиче из породице цитруса и познато је по својим благотворним ефектима на здравље.

Осим што пружају задовољство непцу, мандарине су природан извор витамина Ц, који помаже у јачању имунитета, као и витамина Б, Д и К, калцијума, магнезијума и влакана, што их чини одличним савезником у борби против зимских прехлада.

Иако се често повезују са здрављем, важно је знати да, као и са сваком храном, треба водити рачуна о количини конзумације.

Иако су мандарине богате хранљивим материјама, прекомјерна конзумација може представљати проблем.

Према ријечима руске нутриционисткиње Надежде Чапкине, дневни унос фруктозе не би требало да прелази 40 грама, а неколико мандарина већ може достићи ту границу.

Састојак који ће очистити рерну боље од соде бикарбоне и сирћета

Састојак који ће очистити рерну боље од соде бикарбоне и сирћета

Превише мандарина може негативно утицати на јетру. Особе које пате од гастритиса такође треба да буду опрезне, јер киселине из мандарина могу иритирати осјетљиву слузокожу желуца и цријева.

Мандарине се никако не препоручује јести на празан стомак, јер њихова киселост може изазвати иритацију пробавног тракта. Најбоље вријеме за уживање у њима је увече, јер имају ниску калоријску вриједност и неће негативно утицати на тјелесну тежину.

Европски берзански индекси углавном у паду, поскупјели злато и пшеница, пала цијена нафте

Европски берзански индекси углавном у паду, поскупјели злато и пшеница, пала цијена нафте

Управо због своје лако сварљиве природе, мандарине су савршена опција за лагану ужину током хладних зимских дана.

Ово укусно воће свакако је корисно и може бити дио здраве исхране, али, као и увијек, умјереност је кључна.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: