Мандарине и клементине су двије врсте цитруса које многи људи обожавају због њихове слаткоће и сочности.
Иако изгледају слично, постоје одређене разлике које могу помоћи у препознавању ових плодова.
У наставку ћемо разјаснити главне карактеристике које разликују мандарине од клементина.
Мандарине
Мандарине потичу из Кине и спадају у породицу цитруса. Обично су мање од наранџи, а кора им може бити у нијансама од наранџасте до црвенкасте. Једна од кључних карактеристика мандарина је то што су обично лакше за гуљење од наранџи јер им је кора лабаво причвршћена за плод. Кора може бити различите дебљине, али увијек се може уклонити с малим напором.
Окус мандарина је обично слађи од наранџи, што их чини врло популарним воћем, посебно за уживање у свјежем облику. Иако се величине плодова могу разликовати, мандарине су обично мање и лакше за конзумацију због своје мале величине.
Клементине
Клементине су посебна врста мандарине која је постала изузетно популарна, нарочито током празничних мјесеци. Клементине су познате по својој једноставности у конзумацији, јер имају танку кору која чврсто пријања уз плод. Ово их чини нешто тежима за гуљење у односу на мандарине, али и даље су пуно лакше за обраду од већих цитруса попут наранџи.
Једна од главних разлика између клементина и других мандарина, попут сатсума, лежи у дебљини коре. Сатсуме имају дебљу и лабавију кору, док клементине имају тању кожицу која чврсто пријања уз плод, што им даје специфичан изглед и текстуру.
Иако су клементине посебна сорта мандарине, важно је напоменути да се у трговинама често догађа да се сатсума и клементина означавају као клементине. Ове сорте се разликују по дебљини коре и начину на који се лако гуле.
Сатсуме имају дебљу, лабавију кору која се лакше одваја од плода, док клементине имају тању, чвршће пријањајућу кору.