Колико често једете мандарине?
Њихова сочност, освјежавајући укус и богатство хранљивих материја чине мандарине омиљеним воћем међу многима, нарочито у зимском периоду. Ово воће потиче из породице цитруса и познато је по својим благотворним ефектима на здравље.
Осим што пружају ужитак за непце, мандарине су природан извор витамина Ц који помаже јачању имунитета, као и витамина Б, Д и К, калцијума, магнезијума и влакана, што их чини одличним савезником у борби против зимске прехладе.
Иако се често повезују са здрављем, није наодмет знати да, као и код сваке хране, постоји граница у потрошњи.
Иако су мандарине нутритивно богате, прекомјерна конзумација може бити проблематична. Према ријечима руске нутриционисте Надежде Чапкине, дневни унос фруктозе не би требало да пређе 40 грама, а неколико мандарина већ може да достигне ту границу.
Када је идеално вријеме за конзумацију?
Превише мандарина може негативно утицати на јетру. Људи који болују од гастритиса такође треба да буду опрезни, јер киселине из мандарина могу иритирати осјетљиву слузокожу желуца и цријева.
Мандарине се никако не препоручује јести на празан стомак, јер њихова киселост може изазвати иритацију дигестивног тракта. Најбоље вријеме за уживање је у вечерњим сатима, јер имају ниску калоријску вриједност и неће негативно утицати на тјелесну тежину.
Управо због своје лако сварљиве природе, мандарине су савршена опција за лагану ужину у хладним зимским данима. Ово укусно воће је свакако корисно и може бити дио здраве исхране, али као и увијек, умјереност је кључна.
(Клик.хр)