"Rusija će odgovoriti"

Riter upozorava: Američke rakete u Njemačkoj mogu dovesti do tragičnih posljedica

  • 21.07.2024. 08:04

Raspoređivanje američkih raketa dugog dometa na njemačkoj teritoriji moglo bi da izazove eskalaciju situacije, izjavio je bivši američki obavještajac i bivši oficir američke mornarice Skot Riter u intervjuu za Sputnjik.

„To je izuzetno destabilizujući razvoj događaja i Rusija je saopštila da će odgovoriti. Konkretne uzvratne mjere Rusije nisu poznate, ali ta zemlja je obustavila razvoj ili prestala da raspoređuje sisteme srednjeg dometa RS-26 još 2017. godine. Postoje mišljenja da bi Rusija mogla da vrati taj sistem u upotrebu i da ga rasporedi u kratkom roku“, rekao je Riter.

Kako je dodao, odluka o raspoređivanju američkih raketa klase „zemlja-vazduh“, „zemlja-zemlja“, krstarećih i hipersoničnih raketa u Njemačkoj je neodgovorna eskalacija. Riter upozorava da odluka Berlina može da dovede do veoma tragičnih događaja.

SAD će rasporediti hipersonično oružje u Njemačkoj

SAD će rasporediti hipersonično oružje u Njemačkoj

„Jedna greška, jedna pogrešna procjena mogu da dovedu do toga da te rakete budu u bijesu ispaljene, što bi dovelo do moguće razmjene nuklearnog oružja između SAD i Rusije“, zaključio je bivši obavještajac.

Ranije je Berlin saopštio da namjerava da zajedno sa Vašingtonom počne da raspoređuje nove američke rakete na njemačkoj teritoriji koje imaju kalibar da dosegnu rusku teritoriju. Predsjednik Savjeta Federacije Valentina Matvijenko u intervjuu televiziji "Rusija 24" upozorila je da Njemačka nema pravo da raspoređuje američke rakete dugog dometa na svojoj teritoriji - to je zabilježeno u poslijeratnoj dokumentaciji.

Crne prognoze za Ukrajinu: Ako Rusi uđu u ovaj grad, to je kraj?

Crne prognoze za Ukrajinu: Ako Rusi uđu u ovaj grad, to je kraj?

Šef delegacije Rusije na pregovorima o pitanjima vojne bezbjednosti i kontrole nad naoružanjem u Beču, Konstantin Gavrilov prokomentarisao je za Sputnjik da je odluka o razmještanju američkih raketa dugog dometa na teritoriji Njemačke od 2026. godine  gruba pogrešna procjena obje zemlje.

Pratite nas i putem Vibera